Nagrada Politikinog zabavnika Sonji Ćirić
Foto: Laguna

Domaća književnost

Nagrada Politikinog zabavnika Sonji Ćirić

Roman “Neću da mislim na Prag” Sonje Ćirić, u izdanju Lagune, dobitnik je književne nagrade “Politikinog zabavnika” za najbolje delo namenjeno mladima objavljeno na srpskom jeziku u 2019. godini.

Objavljeno: 12:48h

Obrazlažući odluku, žiri u sastavu: prof. dr Lidija Merenik (predsednica), Zoran Simjanović, Aleksandar Kostić, Tihomir Stanić i Petar Milatović, istakao je da je roman Sonje Ćirić skladna i suptilno nijansirana priča o porodičnim odnosima, odrastanju, prijateljstvima koja nisu uvek lišena strepnje, surevnjivosti i suparništva.

foto: Promo

“Autorka vešto gradi lik devojčice Darje, koja ide u sedmi razred osnovne škole i vidi sebe kao budućeg pisca. U tekst romana umetnute su Darijine crtice iz zbirke koju piše, jednostavnog i čistog jezika, koje dočaravaju prve spisateljske korake darovite devojčice. Kao i svakog pravog pisca, Darju odlikuje izvanredna sposobnost opažanja. Kroz njeno pripovedanje čitalac stvara sliku o tome kako društveni problemi utiču na pojedince i porodice. A kroz njeno delovanje – kako i deca mogu da menjaju svet oko sebe nabolje i ponekad zamene uloge s roditeljima i budu im podrška. Darja misli na Prag – u koji će otputovati pobednik književnog konkursa u kojem učestvuje – kao na ostvarenje ličnih stremljenja, ali s vremenom, kao važnija od nagrade, pojavljuje se potreba da svojim talentom pomogne drugima...”, istakao je žiri.

Roman “Neću da mislim na Prag” Sonje Ćirić četvrto je njeno delo posvećeno tinejdžerima, ali poučno i za svet odraslih, budući da opisuje decu koja znaju šta hoce u životu i trude se da ostvare svoj san uprkos preprekama, koje ni njihovi roditelji ne uspevaju da savladaju.

Na konkurs za nagradu “Politkinog Zabavnika” prispelo je 78 naslova. U užem izboru, osim nagrađenog romana Sonje Ćirić, bile su i knjige Srđana Protića, Vesne Ćorović Butrić, Uroša Petrovića, Ota Oltvanjija i Vesne Aleksić.

Sonja Ćirić je povodom nagrade izjavila da joj izuzetno imponuje što se našla u izboru za to priznanje sa velikim imenima književnosti za decu. “Ovo je za mene zaista velika čast, tim pre što smatram da je nagrada 'Politikinog zabavnika' pandan Nin-ovoj nagradi u svetu književnosti za decu”, dodala je Sonja Ćirić, novinarka nedeljnika Vreme.

Roman “Neću da mislim na Prag” već je dobio nagradu za najbolju dečju knjigu na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Nagrada će Sonji Ćirić biti svečano uručena 24. januara u Skupštini grada Beograda, kada i Politikina nagrada za najbolju izložbu 2019. godine, koju je dobio Perica Donkov.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.