OBJAVLJEN POSLEDNJI TOM KNJIŽEVNOG REMEK DELA 21. VEKA: Knausgorova MOJA BORBA ovde se ZAVRŠAVA
Pet godina nakon izlaska prvog dela srpska čitalačka publika ima pred sobom u celini verovatno najmonumentalnije književno delo XXI veka, Foto: Promo

sjajne knjige

OBJAVLJEN POSLEDNJI TOM KNJIŽEVNOG REMEK DELA 21. VEKA: Knausgorova MOJA BORBA ovde se ZAVRŠAVA

Šestotomni autobiografski roman Moja borba (Min kamp) izlazi u periodu 2009‒2011

Objavljeno: 21.01.2020. 11:52h
  • 1

Izdavačka kuća Booka upravo je objavila šesti tom serijala Moja borba, norveškog autora Karla Uvea Knausgora koji s retkom beskompromisnošću ispituje život, smrt, ljubav i književnost.

Pet godina nakon izlaska prvog dela srpska čitalačka publika ima pred sobom u celini verovatno najmonumentalnije književno delo XXI veka.

Autor piše o suočavanju s pritiskom koji je neminovno usledio sa uspehom prvih knjiga serijala, i njegovim često dramatičnim posledicama, pa je ova knjiga istovremeno meditacija o pisanju i njegovom odnosu prema stvarnosti, ali i opis piščevog odnosa prema samom sebi – njegovim ambicijama, sumnjama i manama.

Moja borba prikazuje život u svim njegovim nijansama, od trenutaka velike drame do naoko trivijalnih svakodnevnih detalja. To je projekat u kome se granice privatnog i javnog preklapaju, ne bez posledica za samog autora i one oko njega.

foto: Promo

Šesti deo je ugaoni kamen ovog neuporedivog literarnog dostignuća.

„Svaka promenjena pelena, svaka cigareta popušena na balkonu, svaka šoljica kafe je još jedan alibi; stvaranje normalnog života koji odvraća od nereda u unutrašnjosti... To što ne možemo da definišemo ono što smo doživeli deo je sjaja.“

Aleks Klark, Guardian

„Šesti je deo utkan u čovekovu ljubav prema svojoj porodici i njegovu opsednutost usamljeničkim životom pisanja, kontradiktornost i povezanost tih suprotstavljenih strasti koje se ponekad savršeno spajaju.”

Melisa Katsulis, The Times

„Jedinstveno uverljivo i upijajuće iskustvo čitanja... očaravajuća interakcija između banalnosti i lepote, suvišnog i uzvišenog.”

Kris Pauer, New Statesman

„Tu središnju tenziju između potreba umetnika i potrebe muža i oca, opisanu na hiljadama stranica Moje borbe, Knausgor dovodi do savršeno logičnog finala. Sa apsolutnom posvećenošću vlastitim idealima, on uspeva da stvori očaravajuće provokativno i istinski važno umetničko delo.”

Stjuart Evers, Spectator

foto: Promo

O autoru:

Karl Uve Knausgor (Karl Ove Knausgård) rođen je 1968. u Oslu, a odrastao je na Trumeji i u Kristijansandu. Kao devetnaestogodišnjak pohađa Akademiju za umetničko pisanje u Hordalandu. U Bergenu je studirao istoriju umetnosti i književnost. U periodu 1999‒2002. radi kao urednik književnog časopisa „Vagant“, u kojem, pored ostalog, piše eseje o Prustu i De Lilu. Knausgor je 1998. godine debitovao romanom Van sveta (Ute av verden), postigao veliki uspeh i postao prvi debitant koji je dobio prestižnu nagradu norveške kritike „Kritikerprisen“. Njegov sledeći roman Vreme za sve (En tid for alt) izlazi 2004, i nominovan je za nekoliko nagrada, između ostalih i IMPAC Dublin Literary Award.

foto: Promo

Šestotomni autobiografski roman Moja borba (Min kamp) izlazi u periodu 2009‒2011, postiže veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu (preveden je na 30tak jezika), dobija nekoliko nagrada i nominacija. Samo u Norveškoj prodat je u 600.000 primeraka. Zbirku eseja Amerika duše (Själens Amerika) objavljuje 2013. godine. Tokom 2015. i 2016. godine izlaze četiri knjige eseja, Jesen, Zima, Proleće, Leto (Om høsten, Om vinteren, Om våren, Om sommeren), u formi pisama koje otac piše svojoj ćerki čije rođenje isčekuje. Njegova dela dosad su prevedena na više od dvadeset jezika, a osim pisanjem, Knausgor se bavi i izdavaštvom.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media