Saša Ilić dobitnik je 66. NIN-ove nagrade za roman "Pas i kontrabas"
Foto: Printscreen

domaća književnost

Saša Ilić dobitnik je 66. NIN-ove nagrade za roman "Pas i kontrabas"

Ovogodišnja NIN-ova nagrada izazvaće još veći razdor na srpskoj književnoj sceni

Objavljeno: 12:54h

Ovogodišnji, 66. dobitnik NIN-ove nagrade je Saša Ilić za roman "Pas i kontrabas" , upravo je saopštio žiri na konferenciji za novinare održanoj u hotelu Moskva.

Saša Ilić rođen je u Jagodini 1972. Do sada je objavio sedam knjiga, a srpskoj javnosti poznat je i kao saradnik emisije radija B92 i kasnije nezavisnog portala Peščanik, kao i osnivač i urednik književnog podlistka Beton u okviru dnevnog lista Danas.

Ovakva odluka žirija objašnjava i bojkot NIN-ove nagrade koji je objavilo osamnaest pisaca, među kojima se nalazi i nekoliko ranijih dobitnika ovog nekada prestižnog priznanja. Pozadina bojkota je više nego jasno ideološki sukob dva književna i kulturna klana, gde Saša Ilić i član žirija Teofil Pančić spadaju među istaknute predstavnike takozvane Druge Srbije, dok neki od potpisnika, poput Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića čine "patriotsko" jezgro srpske književne scene.

U najužem izboru za NIN-ovu nagaradu, bilo je pet romana, pa su se tako među finalistima našli: "Mulat albino komarac" Steva Grabovca u izdanju Imprimatura, "Grozota ili..." Slobodana Tišme u izdanju Čarobne knjige, "Yugoslav" Ane Vučković u izdanju Partizanske knjige, "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića u izdanju Orfelina i "Pas i kontrabas" Saše Ilića u izdanju Orfelina.

Odluku o pobedniku doneo je žiri, koji radi u sastavu Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.