Objavljeni konkursi Ministarstva kulture za nasleđe i savremeno stvaralaštvo u 2020
Foto: Dragan Kadić

sveže

Objavljeni konkursi Ministarstva kulture za nasleđe i savremeno stvaralaštvo u 2020

Najvažniji konkurs za srpsku kulturu u celini i ove godine protiče u znaku nemaštine, jer zahvaljujući novom Budžetu, Srbija za kulturu izdvaja samo 0,71% budžeta, odnosno vega 11 evra po glavi stanovnika

Objavljeno: 17:03h

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije objavilo je prvi put posle dužeg vremena konkurse za (su)sufinansiranje projekata u oblastima savremenog stvaralaštva i kulturnog nasleđa uoči nove kalendarske godine. Nedavno su objavljeni i godišnji konkursi za projekte u oblasti javnog informisanja za 2020.

Konkurs za (su)finansiranje projekata u oblasti kulturnog nasleđa u Srbiji za 2020. godinu, objavljen 21. decembra, otvoren je do 21. januara 2020. godine, a odnosi se na otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštitu, očuvanje, predstavljanje, interpretaciju, korišćenje i upravljanje nepokretnim kulturnim nasleđem; arheološkim nasleđem; muzejskim nasleđem; arhivskom građom; nematerijalnim kulturnim nasleđem i starom i retkom bibliotečkom građom, kao i na bibliotečko-informacionu delatnost.

Konkurs za (su)finansiranje projekata u oblasti savremenog stvaralaštva u Srbiji u 2020. godini, otvoren od 26. decembra 2019. do 1. februara 2020. godine, raspisan je radi pružanja finansijske podrške kulturnim programima i projektima u oblasti savremenog stvaralaštva, koji doprinose ostvarivanju opšteg interesa u oblasti kulture, a odnosi se na 12 oblasti - književnost (stvaralaštvo, prevodilaštvo); - muzika (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija); likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura; pozorišnu umetnost (stvaralaštvo, produkcija i interpretacija); umetničku igru – klasičan balet, narodnu igru, savremenu igru (stvaralaštvo, produkcija i interpretacija); filmsku umetnost i ostalo audio-vizuelno stvaralaštvo; digitalno stvaralaštvo i multimediju, kao i na programe i projekte u oblasti kulturnih delatnosti nacionalnih manjina, osoba sa invaliditetom i kulturnih delatnosti dece i za decu i mlade. Konkurs je otvoren i za projekte izvornog narodnog i amaterskog stvaralaštva u svim umetničkim oblastima (muzika, umetnička igra, pozorišna umetnost, književnost, filmsko stvaralaštvo, te vizuelne umetnosti).

Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je 13. decembra i devet konkursa u oblasti javnog informisanja za 2020. godinu, za koje je opredeljeno 274 miliona dinara. Konkursi su raspisani radi pružanja finansijske podrške medijskim sadržajima koji doprinose ostvarivanju javnog interesa u oblasti javnog informisanja, kao i za sufinansiranje projekata organizovanja i učešća na stručnim, naučnim i prigodnim skupovima, unapređivanja profesionalnih i etičkih standarda, a otvoreni su do 10. januara 2020.

Konkursi su objavljeni prvi put posle duže pauze uoči isteka aktuelne godine - prošle godine je konkurs za savremeno stvaralaštvo objavljen početkom januara, a konkursi u oblasti javnog informisanja raspisani su bili tek u aprilu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.