Najbolja knjiga Rusije u 2019 godini je biografija "Venedikt Jerofejev. Marginalac"
Foto: Printscreen

ruska književnost

Najbolja knjiga Rusije u 2019 godini je biografija "Venedikt Jerofejev. Marginalac"

Dodela ovogodišnje nagrade za najbolju knjigu Rusije izazvala je velike polemike u ruskoj javnosti

Objavljeno: 14:46h

Nagrada "Velika knjiga", koja je nakon gašenja "Ruskog Bukera" postala najprestižnija nagrada u Rusiji, dodeljuje se ne samo za književnost, već i za bilo koji žanr, kako umetničke književnosti tako i non-fiction. Svake godine početkom decembra biraju se tri najbolje knjige godine. Dobitnike određuje žiri sa više od sto članova među kojima su akademici, pisci, kulturni radnici, novinari i kritičari. Prva nagrada donosi tri miliona rubalja (oko 43 hiljade evra), druga nagrada je polovina te sume, a treća nagrada je trećina. Za četrnaest godina postojanja "Velika knjiga" uspela je da postane glavna književna nagrada Rusije.

foto: Printscreen

Ove godine za tu nagradu takmičilo se dvanaest knjiga: "Zemaljski raj" (Рай земной) Suhbata Aflatuni, "Psi Evrope" Olgerda Bahareviča, "Brisbejn" Evgenija Vodolazkina, "Pasja šuma" Aleksandra Gonorovskog, "Svi koji su u stanju neka udahnu dah" (Все, способные дышать дыхание) Linor Goralik, "Venedikt Jerofejev, marginalac" Olega Lekmanova, Mihaila Sverdlova i Ilje Simanovskog, "Kalečina-Malečina" Evgenije Njekrasove, "Posredno" Alekseja Saljnikova, "Kiša u Parizu" Romana Senčina, "Dani Savelija" Grigorija Služitelja, "Život A.G." Vjačeslava Staveckog i "Deco moja" Guzelj Jahine.

Treću nagradu dobila je Guzelj Jahina za roman "Deco moja", delo obeleženo radoznalošću, mada nije ponovilo uspeh njenog početničkog hita "Zulejha otvara oči".

foto: Printscreen

Drugu nagradu dobio je glumac i pisac Grigorij Služitelj za roman o životu mačaka "Dani Savelija", koji je stekao žarku ljubav svih koji su ga pročitali.

foto: Printscreen

Prvo mesto osvojila je biografija "Venedikt Jerofejev. Marginalac" - bez dileme veoma dobra knjiga, podrobno i lepo napisana biografija u kojoj veliki deo zauzima književno-naučna analiza dela "Moskva-Petuški".

Glavnu nagradu "Velike knjige" već su tri puta ranije osvajale biografije - "Pasternak" Dmitrija Bikova, "Lav Tolstoj. Bekstvo iz raja" Pavla Basinskog i "Lenjin" Lava Danilkina. Ali nagrada ovoj biografiji Jerofejeva izazvala je dosta negodovanja u ruskoj javnosti.

Na primer, prema glasanju publike, koje je obavljeno na najvažnijem književnom sajtu Rusije LiveLib, za najbolju je proglašena knjiga Jahine, drugo mesto pripalo je Služitelju a na trećem je Vodolazkin.

Pobednici - filolozi Oleg Lekmanov, Ilja Simanovski i Mihail Sverdlov izjavili su da je do njihovog poduhvata smatrano da je "nemoguće" napisati biografiju Jerofejeva, jer je pisac sam o sebi proširio gomile glasina i mitova.

espreso.co.rs/kp.ru

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.