6 PREDLOGA KAKO DA VAŠ NOVČANIK PREŽIVI NOĆ KNJIGE: Rađanje nove GENERACIJE budućih KLASIKA
Pišu se knjige, živi se sve siromašnije, valjda je to nekako povezano, Foto: Printscreen

kupujte pametno

6 PREDLOGA KAKO DA VAŠ NOVČANIK PREŽIVI NOĆ KNJIGE: Rađanje nove GENERACIJE budućih KLASIKA

Ako ste skoro posetili neku od ovdašnjih knjižara jasno vam je da je izbor ogroman

Objavljeno:
Dejan Katalina

Danas od pet sati popodne ljubitelji knjige i oni koji će to možda postati, kao i oni koji samo žele da nekoga obraduju "neobičnim" poklonom "slave" Noć knjige u Laguninim knjižarama.

Ako ste skoro posetili neku od ovdašnjih knjižara jasno vam je da je izbor ogroman, jer je poslednjih godina, barem tako deluje, ponuda izdavača sve veća i bogatija. Pišu se knjige, živi se sve siromašnije, valjda je to nekako povezano, ko bi ga znao.

Uglavnom, da ne biste previše lutali među rafovima, a i garantovano će biti poprilična gužva, jer tako je uglavnom svake godine, evo nekoliko mojih ličnih favorita za novogodišnje i božićne praznike, vrlo ukratko i vrlo svedeno, kao neko predjelo, da vam ne pokvarim "apetit". Ako vam se dopadnu možete ih staviti na svoju listu za današnji šoping ili ih makar prelistati.

foto: Printscreen

Mark Manson, "Ma, sve je sje*ano" - Bloger i stručnjak za motivaciju uvrnutije vrste, ljubitelj viskija i mačaka, svetski putnik, neobičan lik koji je uspeo da putem interneta masno naplati svoje životne savete za preživljavanje. Bio je potpuni hit sa svojom prvom knjigom "E, zabole me" (takođe u izdanju Lagune), koja se prodala u milionskim tiražima. Ovo je njen nastavak u sličnom stilu, a fokus je stavljen na - nadu, odnosno pitanje: ima li nade za nas u svetu u kojem je sve sje*ano? Manson nije tipičan guru samopomoći i popularne psihologije, naskitan je, načitan i veoma pronicljiv, a veliki plus mu je što se ne ustručava da koristi velike doze politički nekorektnog humora u svojim pisanijima.

foto: Printscreen

Ivan Tokin, "Neli" - Sam kaže da je ovom knjigom, svojim drugim romanom konačno postao pisac. I u pravu je. Ako je debi roman "Najnormalniji čovek na svetu" bio neka vrsta nastavka (ili razjašnjenje) njegovih kolumni i pričica, onda je "Neli" dokza da Tokin nije samo incident već pravi talenat koji se isklesao i pronašao svoj glas. Pitak, atraktivan, nežan, ali i žestok, Tokin je dokaz da je naša literarna scena ponovo dobila "lakog pisca" za teške teme, autora koji ume da komplikovane stvari ispriča na jednostavan način, što je možda i najteže. "Neli" (u izdanju Vulkana) se čita brzo, ne ispušta iz ruke, sa osmehom na licu i veoma jakom željom da izletite na ulicu, sednete u auto i krenete u susret životu bez depresije i malodušnosti - do daske.

foto: Printscreen

Etgar Keret, "Sedam dobrih godina" - Prvo mu je Laguna objavila zbirku priča "Iznenada neko pokuca na vrata", pa ubrzo i memoarsku prozu "Sedam dobrih godina". Keret, Izraelac, čovek čiji rad porede sa Kurtom Vonegatom, Kafkom i Vudijem Alenom, verovatno je najbolji pisac kratkih priča na planeti trenutno. Čak su i ovi memoari sastavljeni iz niza pričica, tako da ni tu ne odstupa od onoga u čemu je najbolji. Ako želite nešto drugačije, da vas neko zaista iznenadi i istinski oduševi, onda je to Keret. On je kao jelo za koje ste čuli, ali ga nikad niste probali. A kada ga probate, stalno ćete ga naručivati.

foto: Printscreen

Luka Tripković, "Crna knjiga" - Tripković je prvi srpski pisac kojeg objavljuje Booka. S obzirom da je ovaj izdavač specijalizovan za svetske hitove (Uelbek, Elena Ferante, Knausgor, Rejčel Kask, Loren Grof...) onda ne treba sumnjati da je Tripkovićev roman, koji se proteže na debelih 500-tinjak strana, siguran hit. A i tema je atraktivna, Srbija u nekom paralelnom univerzumu koji se naziva distopijom. Nisam još odmakao od prelistavanja, tako da vam ne mogu dati neki podrobniji uvid u ovo delo, ali siguran sam da ću, čim nađem vremena, uroniti u ovaj vrlo ambiciozan i zanimljiv kolaž politike, strasti, prevare, obmana... Svega što jedan punokrvni moderni roman treba da ima. Ili barem ja mislim da treba. Idu praznici, tu je i nešto slobodnih dana, idealno da probate Tripkovića.

foto: Printscreen

Marko Tomaš, "Nemoj me buditi" - Ovo je roman za sve depresivce i melanholičare sa pljugom u uglu usana, ali nikako u negativnom smislu. Marko Tomaš je sjajan pesnik, a njegov prozni uradak je zapravo nastavak pesničkog kursa koji je zauzeo pre mnogo godina. Zapravo, ako mene pitate, Marko Tomaš je najbolji pesnik na eks-ju prostorima. On se već godinama bori sa svojim i našim demonima. Zato i ne želi da ga budimo. Umoran je. Verujem da se mnogi tako osećaju i da će im ovaj roman u izdanju LOM-a odlično leći uz rakiju, cigare, kafu i lekove za smirenje.

foto: Printscreen

Juval Noa Harari, "Sapijens" - Laguna nastavlja da objavljuje knjige ovog izraelskog i globalnog istoričara i stručnjaka za "proricanje budućnosti". Deluje kao da Harari pouzdano zna kakav nas svet čeka u skorijoj budućnosti, a njegove vizije nisu baš preterano optimističke. Ali su podrobne i temeljne. Da ne bih preterano davio u vezi ove opsežne knjige, evo šta ćete, oficijelno rečeno, u njoj pronaći: U Sapijensu Harari obuhvata čitavu istoriju čovečanstva, od prvih ljudskih bića pa do radikalnih preokreta na našem razvojnom putu: kognitivne, poljoprivredne i naučne revolucije. Crpeći materijal iz naučnih saznanja na polju biologije, antropologije, paleontologije i ekonomije, Harari istražuje kako su tokovi istorije oblikovali naša društva, i naše ličnosti. Jesmo li srećniji kako je vreme proticalo? Hoćemo li ikada uspeti da se oslobodimo nasleđa koje su nam ostavili preci? I možemo li išta da uradimo kako bismo uticali na budućnost koja je pred nama?

Nadam se da smo vam barem malo pomogli u izboru. Javite kako ste prošli.

BONUS VIDEO:

NAPISAO SAM SVOJU BIBLIJU DA BIH SE OČISTIO OD MRTVE PROŠLOSTI: ŠOKANTAN intervju DŽONIJA RACKOVIĆA


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.