Strip "Dobrodošli na Kosovo" objavljen u Francuskoj, dobio slabe ocene od francuskih kritičara stripa
Foto: Printscreen

strip

Strip "Dobrodošli na Kosovo" objavljen u Francuskoj, dobio slabe ocene od francuskih kritičara stripa

Strip je ponovo, kao i mnogo puta ranije u istoriji postao medij za propagandni rat, koji su započeli Albanci "svojim" stripom "Povratak na Kosovo" - videćemo da li je strip "Dobrodošli na Kosovo" dovoljno dobar odgovor, ili su se čitaoci u Francuskoj zasitili političke propagande u stripu sa bilo koje strane

Objavljeno: 16:52h

U Francuskoj je sveže objavljen strip "Dobrodošli na Kosovo" (Bienvenue au Kosovo) koji je izašao za uglednu izdavačku kuću specijalizovanu za luksuzna strip izdanja Editions du Rocher. Strip je objavljen uz podršku fondacije Solidarnost za Kosovo koju je osnovao Arno Gujon.

Ovde možete prelistati nekoliko prvih stranica stripa "Dobrodošli na Kosovo":

Autori stripa su scenaristi Nikola Mirković i Simona Mogavino, te crtač Giuseppe Quattrocchi.

Priča prati život mladog Dimitrija koji se iz izbeglištva vraća na Kosovo neposredno pre antisrpskih pogroma 2004. godine.

Ova romansirana drama je sačinjena na osnovu stvarnih događaja i prikazuje francuskoj publici nedavnu istoriju Balkana iz drugog, srpskog ugla.

Zadnja strana korica stripa Dobrodošli na Kosovo
Zadnja strana korica stripa Dobrodošli na Kosovofoto: Printscreen

Iako prodaja stripa ide veoma lepo, u Francuskoj postoji snažna kritička javnost vezana za strip umetnost, koja za sada nije naročito pozitivno reagovala na ovaj strip.

Jedan od vodećih francuskih sajtova o stripu, BD Planet, ocenio je strip "Dobrodošli na Kosovo" ocenom za scenario 1 i za crtež takođe 1. U objašnjenju ocene kritičar Benoit Cassel kaže da je naracija "sasvim nepovezana, sekvence iz prošlosti mešaju se sa sadašnjošću i zbunjuju čitaoca, teško je uopšte razaznati ko je glavni junak, teško uspevamo da razumemo smisao dijaloga, a na kraju Dimitrijevog putovanja inicijacije, prepunog tenzija, uvredljivih dobacivanja, nepoverenja i borbi, jedino što francuski čitalac uspeva da razume je to da na Balkanu niko nije u pravu i krajnje je vreme za opšte pomirenje."

Drugi sajt specijalizovan za strip scenu, BD Gest (BD je skraćenica od bande desinee - što znači strip) malo je blagonakloniji, a njihov kritičar J.Milette dao je stripu "Dobrodošli na Kosovo" ocenu 3/5. "Ispod fino postavljenog zapleta nalazi se didaktička tvrdnja o stvarnosti koja je ujedno prosta i neverovatno složena - cilj je da se objasne ovaj rat i njegove posledice. Protagonista je međutim prilično neprivlačan, njegova sećanja i pripovedanje svejedno čine niz koji pratimo kroz četvrt veka političkih tenzija u zemlji koja se nikada nije potpuno oporavila od čvrste ruke Josipa Broza Tita. Đuzepe Kvatroki i njegov realistički crtež u skladu su sa dokumentarnim tonom projekta, ali ponašanje naročito glavnog junaka prilično je opterećeno inercijom."

foto: Printscreen

Treba spomenuti i to da je francusko tržište stripa već upoznalo albansku verziju priče u stripu "Povratak na Kosovo" scenariste Ganija Ajetija i crtača Horhea Gonzalesa, objavljenog 2014 za izdavačku kuću Dupuis, koji je dobio nagradu Sajma knjiga u Briselu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.