Umro je književnik Huan Oktavio Prens
Foto: Printscreen

in memoriam

Umro je književnik Huan Oktavio Prens

Književnik, Argentinac koji je deo života proveo u Beogradu i veliki promoter srpske kulture, prevodilac poezije Vaska Pope i ciklusa srpskih epskih pesama o Marku Kraljeviću na španski

Objavljeno: 15:20h

BEOGRAD, 15. novembra 2019. (Beta) - Argentinski književnik Huan Oktavio Prens (Juan Octavio Prens) koji je deo života proveo u Beogradu umro je juče u Trstu, saopštilo je Srpsko književno društvo čije je Prens počasni član.

Huan Oktavio Prens rođen je 1932 u Ensenadi, a rodnu Argentinu napustio je 1975, kao politički emigrant. Od 1962 do 1967 i od 1975. do 1978 godine živeo je u Beogradu, a 1978 godine definitivno se nastanio u Trstu.

Radni vek proveo je kao univerzitetski profesor španskog jezika i književnosti, a od sedamdesetih godina prošlog veka stekao je međunarodni ugled kao pesnik. Objavio je više pesničkih zbirki - Trg predgrađa, Pramčana figura, La Plata, Čisti računi (dvojezično špansko-srpskohrvatskio izdanje), Poslanice iz Novog sveta, Zabeleške iz istorije, Rez na živo, a od proznih dela zbirku pripovedaka Karneval i druge priče, romane Povest o obezglavljenom čoveku, Gospodin Krek i Višak identiteta.

Huan Oktavio Prens priredio je i preveo na španski jezik osam antologija savremene jugoslovenske poezije. U prevodilačkom radu naročitu pažnju posvetio je poeziji Vaska Pope. Takođe je objavio na španskom, u Madridu, ciklus srpskih pesama o Marku Kraljeviću, uz uporednu studiju o španskom El Sidu i srpskom epskom junaku.

Za svoj književni i prevodilački rad dobio je brojne nagrade i priznanja u raznim zemljama Evrope i Južne Amerike. Huan Oktavio Prens bio je osnivač i predsednik tršćanskog PEN centra.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.