Promocija ponovnog izdanja knjige Jelene J. Dimitrijević "Novi svet ili u Americi godinu dana"
Jelena J. Dimitrijević (1862-1945), Foto: Printscreen

reizdanje

Promocija ponovnog izdanja knjige Jelene J. Dimitrijević "Novi svet ili u Americi godinu dana"

Jelena J. Dimitrijević (1862-1945) prva je žena koja je objavila književno delo u modernoj istoriji Srbije - iako je u našoj sredini ostala u senci Isidore Sekulić, vrednost njenih dela staje rame uz rame sa delima njenih savremenika Virdžinije Vulf ili Džejmsa Džojsa, smatraju neki kritičari

Objavljeno: 01.11.2019. 13:20h

Knjiga „Novi svet ili U Americi godinu dana“ Jelene J. Dimitrijević biće predstavljena u knjižari Delfi u SKC-u u četvrtak 7. novembra od 18 sati. O knjizi će govoriti profesorka na Katedri za opštu književnost Biljana Dojčinović, književni kritičar Vladimir Gvozden, saradnica na projektu Knjiženstvo Ivana Dejanović i urednica u Laguni Jasmina Radojičić.

Knjiga Jelene J. Dimitrijević „Novi svet ili u Americi godinu dana“ prvi je srpski putopis o Americi. Pre tačno jednog veka, u septembru 1919, Jelena Dimitrijević otisnula se na putovanje u Novi svet. Bilo je to vreme užurbane gradnje oblakodera, zabrane alkohola, rastućeg bogatstva, vreme kad su žene dobile pravo glasa, mada ne i dalju političku ravnopravnost i vreme kad su imućne porodice poslugu zamenile prvim kućnim aparatima. Bilo je to vreme često isticanih društvenih sloboda, ali i vreme velikih klasnih razlika i surove rasne diskriminacije.

Putujući zajedno sa Jelenom Dimitrijević, prvom srpskom svetskom putnicom, današnji čitalac gotovo da neposredno doživljava ondašnju Ameriku jer su događaji i osećanja tako živo predstavljeni da postaju deo ličnog iskustva.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media