74 godine nakon kraja II svetskog rata, Beograd još nema memorijalni centar logora Staro sajmište
Spomenik žrtvama logora Staro sajmište, Foto: Printscreen

javna rasprava

74 godine nakon kraja II svetskog rata, Beograd još nema memorijalni centar logora Staro sajmište

Prostor Starog sajmišta, mesto jednog od najstrašnijih masovnih nacističkih gubilišta u II svetskom ratu, jedino je takvo mesto u Evropi koje je prepušteno ne samo nebrizi već i upotrebi u najčudnije svrhe koje se ponekada graniče sa skrnavljenjem - šta to govori o nama?

Objavljeno: 31.10.2019. 11:12h
  • 3

Poslednja u nizu javnih rasprava u formi okruglog stola o Nacrtu zakona o Memorijalnom centru “Staro sajmište”, održana 30. oktobra u Beogradu, izazvala je veliko interesovanje, a najviše predloga građana bilo je za ime budućeg Memorijalnog centra, ali i rešavanje pitanja u vezi sa Topovskim šupama.

Veliko interesovanje izazvala je i diskusija o načinu funkcionisanja buduće ustanove i njenog uključivanja u kulturni život Beograda, ali i Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja, koje je organizovalo okrugli sto u Arhivu Jugoslavije.

foto: PrintscreenRasprava je vođena nakon prezentacije koju su održali članovi Radne grupe, kojoj je prisustvovala i predstavnica gradonačelnika Beograda i članica Gradskog veća Danijela Mirjanić. Prisustvovali su i predstavnici lokalnih samouprava, ustanova kulture, nevladinih organizacija i medija.

Ministarstvo kulture i informisanja najavilo je da će analizirati sugestije, predloge i primedbe učesnika i sagledati kapacitet njihovog doprinosa kvalitetu Nacrta zakona, te njihovu održivost u odnosu na pravni sistem i Ustav Srbije. Osim toga, biće analizirana i usaglašenost sa pozitivnim propisima, međunarodnom Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, Stokholmskom deklaracijom, Međunarodnom poveljom za memorijalne muzeje i drugim opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenih međunarodnih ugovora.

Javna rasprava se bliži kraju
Javna rasprava se bliži krajufoto: Printscreen

Zainteresovani mogu dostaviti komentare na utvrđenim obrascima, koje je moguće preuzeti sa sajta Ministarstva kulture, do 1. novembra na e-mail: zakonstarosajmiste@kultura.gov.rs ili poštom: Ministarstvo kulture i informisanja, 11 000 Beograd, Vlajkovićeva 3, sa naznakom: Za Nacrt zakona o Memorijalnom centru “Staro sajmište”.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o Memorijalnom centru “Staro sajmište” počela je 15. oktobra, a obuhvatala je i okrugle stolove u Kragujevcu i Subotici.

 

Nacrtom zakona o Memorijalnom centru “Staro sajmište” u Beogradu predviđeno je osnivanje ustanove kulture koja bi bila posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru nekadašnjeg nacističkog logora. Nova ustanova kulture bavila bi se prikupljanjem, čuvanjem, izlaganjem, istraživanjem i prezentovanjem arhivske, filmske i muzejske dokumentacije i građe koja je vezana za žrtve. Osim tih nadležnosti, budući memorijal bi se bavio istraživačko-edukativnom delatnošću, ali i organizacijom manifestacija i akcija kojima se neguje sećanje na žrtve Jevrejskog logora Zemuna i Prihvatnog logora Zemun.

Kako je navedeno u obrazloženju Nacrta zakona, kulturno dobro "Staro sajmište" nije adekvatno memoralizovano i predstavlja devastiranu istorijsko-kulturnu celinu na kojoj se u toku Drugog svetskog rata nalazio koncentracioni logo u svoje dve faze - Jevrejski logor Zemun od 1941. do 1942. godine, a zatim Prihvatni logor Zemun od 1942. do 1945. Kulturno dobro se nalazi na katastarskim parcelama različitog vlasništva, kako u pogledu zemljišta, tako i u pogledu objekata. Od 60-ih godina 20. veka učinjeni su brojni pokušaji da se reši problem memoralizacije, a posebno na nivou Grada Beograda, zatim Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali nisu imali pozitivne rezultate.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media