Forum Kreativna Evropa 2019, nove šanse za saradnju
Foto: Promo

mogućnosti

Forum Kreativna Evropa 2019, nove šanse za saradnju

Forum Kreativna Evropa je platforma koja omogućuje kulturnim institucijama, poslenicima i stvaraocima da lakše pristupe evropskim fondovima i konkurišu za sredstva za svoje projekte

Objavljeno: 29.10.2019. 15:32h
  • 3

Završni deo Foruma Kreativna Evropa 2019, nakon majskog programa u Novom Sadu i Nišu, biće održan 7. i 8. novembra u Beogradu, a kroz panel diskusije, prezentacije, predavanja i radionice, biće posvećen mogućnostima jačanja saradnje, povezivanja i finansiranja projekata na evropskom i regionalnom nivou, kao i izazovima na tom putu. U okviru Foruma KE, biće predstavljen i poseban konkurs Evropske komisije za Zapadni Balkan, koji je planiran u okviru programa Kreativna Evropa, a prema dosadašnjim najavama, podrazumevao bi sličnu proceduru, ali i povoljnije uslove za učešće predstavnika kulturnih scena u regionu u odnosu na redovne pozive KE.

Poseban konkurs za Zapadni Balkan, najavljen prošle godine na Forumu KE, kao i druge inicijative Evropske komisije, prezentovaće 7. novembra u Kolarčevoj zadužbini predstavnik Evropske komisije Vinsent Rols (Vincent Roels) iz Brisela.

Generalno pitanje kojim se ovogodišnji Forum bavi glasi odnosi se način na koji projekti i modeli organizovanja u kulturi mogu da podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti. U vremenu preispitivanja modela budućeg društvenog funkcionisanja evropskog kontinenta, prepoznata je neophodnost daljeg razvijanja demokratkih upravljačkih principa, jačanja autonomije donosilaca odluka u kulturi, kao i kapaciteta za kritičko mišljenje i delovanje. Pod sloganom “Relacije”, Forum KE 2019 ima za cilj da razmotri postojeće i predloži buduće oblike međunarodne kulturne saradnje i da prenese poruku da je evropsko zajedništvo delotvorno polazište za razvoj otvorenosti i nehijerarhijske saradnje zasnovane na zainteresovanosti za upoznavanje drugog i drugačijeg. U kompleksnom vremenu ideoloških konfuzija, zatvorenosti u sopstvenim pozicijama, aktuelnih migracija koje pokreću niz “neprijatnih” pitanja, vulgarizacije političkog života u Evropi, neophodno je kulturu postaviti u središte zanimanja, jer kultura predstavlja polje na kojem se formiraju vrednosti i oblici ponašanja, naveli su organizatori, ističući da im je namera stoga da Forum ukaže na emancipatorske potencijale kako kulture kao resora, tako i samih postulata evropske saradnje.

 

U temu o internacionalizaciji i lokalnim zajednicama uvešće Nikola Krstović, predsednik ICOM Srbija, a među panelistima su najavljeni i Emanuel Pidu (Emmanuel Pidoux) iz Sekretarijata za kulturu i sport iz Tuluza i francuske Nacionalne federacija direktora za kulturne delatnosti lokalnih samouprava, te predstavnici Stalne konferencija gradova i opština Srbije u Sekretarijata za kulturu i informisanja Niša.

Povezivanje u Evropi – poznati i novi susreti tema je panel diskusije koju će moderirati istoričar umetnosti i kustos u Remontu - nezavisnoj umetničkoj asocijaciji Miroslav Karić, a među učesnicima su najavljeni predstavnici deskova Kreativne Evrope iz Valonije, Bugarske, Škotske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Tunisa, Gruzije, Luksemburga, Francuske, Crne Gore, Flandrije, Ukrajine i Rumunije.

Posebno će prvog dana Foruma biti predstavljeni aktuelni konkursi potprograma Kultura programa Kreativna Evropa, uz javne konsultacije u vezi sa konkurisanjem, a u ulaznom holu biće otvorena izložba grupe autora "Moderni u Beogradu", kao i Baza stručnih izdanja kulturne scene Srbije.

Deo programa prvog dana Foruma biće održan u Nordeus habu na Novom Beogradu, gde je predviđen panel Kritičko mišljenje i digitalni imunitet, a uz moderiranje Maje Zarić iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije, učestvovaće predstavnici Netokracije, Asocijacije za afirmaciju žena (AFA) i Digital Communication Instituta.

Takođe, Nevena Negojević iz MEDIA deska Srbija predstaviće konkurs za video igre koji je otvoren u okviru potprograma Media Kreativne Evrope.

Aktuelni konkursi u okviru potprograma Media biće predstvljeni i u EU Info centru, gde će biti održan i razgovor o prikupljanju sredstva u kulturi na primeru EU i drugih fondova, kao što su Višegrad fond, program Evropa za građane i građanke, Kancelarija za saradnju s civilnim društvom Vlade Srbije, Konkurs za sufinansiranje međunarodnih projekata u kulturi koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja Srbije…

Program drugog dana Foruma, takođe u Kolarčevoj zadužbini, čine radionice koje su unapred pripremljene pomoću otvorenog poziva i direktnog pozivanja profesionalaca u kulturi, a vodiće ih domaći stručnjaci. Uvodna predavanja su otvorena za sve, dok je za učešće u radionicama potrebna prethodna prijava do 1. novembra preko sajta Kultura deska.

Uvodna predavanja održaće prof. dr Milena Dragićević Šešić, rukovoditeljka UNESKO katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu (Izaći na međunarodnu scenu – mogućnosti i izazovi), Nemanja Stojanović (Neomodern) i Jelena Stanković (Čorbika) iz Udruženja građana Šablon (Kako stvoriti sopstveni live set?), predstavnici Udruženja građana Centar za urbani razvoj (Digitalni alati u obrazovanju o nasleđu), kustos Stevan Vuković i umetnice Šejma Fere i Tijana Savatić (Svet umetnosti iz lične perspektive), te Aleksandar Šurbatović iz Blum izdavaštva (Urednik u izdavaštvu danas).

Uvodna predavanja prate radionice pisanja evropskih projekata i strateškog promišljanja pozicioniranja na međunarodnoj kulturnoj sceni, namenjena predstavnicima gradskih ustanova kulture, zatim osmišljavanja identiteta i prepoznatljivosti izvođača koji se bave savremenom elektronskom muzikom, prenosa znanja i veština u oblasti kulturnog nasleđa, edukacije i primene digitalnih tehnologija u prezentaciji i interpretaciji kulturnog nasleđa, te radionica praktične orijentacije na terenu savremene umetnosti namenjena profesionalcima i radionica prenosa znanja i veština u domenu savremenih pristupa uredništvu književnog izdavaštva.

Program drugog dana Foruma u EU Info centru posvećen je zajedničkom upravljanju kulturnim nasleđem Evrope, a učestvovaće Milica Božić Marojević iz Centra za muzeologiju i heritologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, te Jermina Stanojev iz Ekspertske grupe za kulturno nasleđe Evropske komisije, kao i Pol Dužardan (Paul Dujardin) iz briselskog Bozara i Iva Čukić iz Instituta za urbane politike u Beogradu, koji će govoriti o razvoju publike, uz moderiranje Ane Pejović iz Krokodila.

Prijavljivanje za učešće predviđeno je do 5. novembra preko ovog linka.

(Espreso.rs/Seecult)

Bonus video:

Espreso Live Session #3: Vukašin Đelić


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media