POLJANKINJA KOJU SVETSKI KRITIČARI OBOŽAVAJU: Ko je KNJIŽEVNICA Olga TOKARČUK koja je dobila NOBELA za 2018?
Mnoga njena dela bila su predložak za predstave i filmove, Foto: Printscreen

pokupila sve nagrade

POLJANKINJA KOJU SVETSKI KRITIČARI OBOŽAVAJU: Ko je KNJIŽEVNICA Olga TOKARČUK koja je dobila NOBELA za 2018?

Jedna je od organizatorki Međunarodnog festivala pripovetke u Vroclavu

Objavljeno:

Olga Tokarčuk (1962, Sulehov, Poljska), spisateljica, esejistkinja, scenaristkinja i pesnikinja, nesumnjivo spada u vodeća imena poljske i svetske književnosti. Psihološkinja po obrazovanju, posle studija na Varšavskom univerzitetu radila je kao psihoterapeutkinja.

Njen roman "Beguni" (2008) osvojio je prestižnu poljsku nagradu Nike, nominovan je za nagradu centralne Evrope Angelus, a prošle godine osvojila je međunarodnu književnu nagradu Buker za ovaj roman o putovanjima u 21. veku i ljudskoj anatomiji.

foto: Printscreen

Jedna je od organizatorki Međunarodnog festivala pripovetke u Vroclavu, vodi radionice kreativnog pisanja na Univerzitetu u Opolu. Mnoga njena dela bila su predložak za predstave i filmove, a film "Spoor" (Pokot) po romanu "Vuci svoje ralo po kostima mrtvih" u režiji Agnješke Holand osvojio je nagradu Srebrni medved Alfred Bauer na Berlinskom filmskom festivalu prošle godine. Živi u Krajanovu, selu u Sudetima.

foto: Printscreen

U prevodu Milice Markić objavljena su sledeća dela Olge Tokarčuk na srpskom: romani "U potrazi za Knjigom", "Pamtivek i druga doba", "Dnevna kuća, noćna kuća", "Beguni", "Vuci svoje ralo po kostima mrtvih" i "Knjige Jakovljeve" i pripovetke "Svirka na mnogo bubnjeva".

BONUS VIDEO:

Espreso Live Session #4: Ana Avramov (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.