DOBITNIK NINOVE NAGRADE PLAGIRAO LJERMONTOVA: Kome je VLADIMIR TABAŠEVIĆ podvalio RUSKOG PESNIKA i ZAŠTO?
Pišimo, blefirajmo, volimo se: Vladimir Tabašević, Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

književne trileme

DOBITNIK NINOVE NAGRADE PLAGIRAO LJERMONTOVA: Kome je VLADIMIR TABAŠEVIĆ podvalio RUSKOG PESNIKA i ZAŠTO?

Ona me pitala da li sam ja to pisao, ja, u strahu da ću je izgubiti - nju koju ni nemam - slagao da jesam

Objavljeno:

Vladimir Tabašević, mladi pisac, autor knjige "Zablude Svetog Sebastijana" i dobitnik Ninove nagrade za roman godine, priznao je nedavno da je svojevremeno, reklo bi se na početku književne karijere, podvalio poeziju Ljermontova kao svoju.

Buntovni pisac, glas "radničke klase" i razočaranih milenijanaca, ipak je imao veoma dobar razlog da to učini, što je i objasnio na društvenim mrežama. Naime, učinio je to - u ime ljubavi.

foto: Printscreen/youtube/rts

- Poezija kod mene je počela jednostavno - blefom. Bila je neka cura u srednjoj, cura koja mi se dopadala onako kako samo cure u srednjoj mogu da ti se dopadaju - bez ikakve svesti o tome šta znači da se s nekim eventualno zbližiš. Dopada ti se neko samo jer veruješ da je važno da imaš nekoga da ti se dopada. Ja sam joj se udvarao, ona je imala momka, ja sam bio slomljen, al' ipak rešen da nastavim sa svojom “misijom”. I tada je već bilo pogrešno “udvarati” se bilo kome, pogrešno kao stil nekakve “ljubavne strategije”. I tada je bilo važno biti “cool”. Ja nisam mario. Uzeo sam neke Ljermontove stihove - “Rastali smo se...” - i dao joj ih odmah, drugi put po viđanju, i već pričao neku priču o našem rastanku. Ona me pitala da li sam ja to pisao, ja, u strahu da ću je izgubiti - nju koju ni nemam - slagao da jesam. Ona se rasprakala, poljubila me. Rekla kako nikada nije mogla od mene - Tabaša - da očekuje tako nešto. Mi se smuvali, ja izgubio nevinost, sve super. Prošlo neko vreme, mene krenuo da proganja Ljermontov. “Siso, smuvao si je na moje stihove...”. Ja nastavio da joj pišem neke svoje nebuloze, samo kako bih se oslobodio prokletog Ljermontova savesti. Ona nije shvatala razliku između mene i Ljermontova, svaka pesma joj je bila ista, zbog svake se zaplakala. I eto, ja pomislio da sam zaista Ljermontov, ona me ostavila zbog nekog nabildanog lika - starijeg - koji je držao lokalni kafić. Ja nastavio da pišem. Možda sve i nije bilo baš ovako - ali tako mi sad deluje. Pišimo, blefirajmo, volimo se - napisao je Tabašević.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju: Boris Vlastelica, frontmen benda Repetitor

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.