KROZ NAOČARE ZALJUBLJENOG I NAKAZA DIVNO IZGLEDA: Na današnji dan UMRO je VELIKI ALBERTO MORAVIJA
Ono što oblikuje naš karakter jesu stvari koje smo primorani da činimo, Foto: Printscreen

sećanje

KROZ NAOČARE ZALJUBLJENOG I NAKAZA DIVNO IZGLEDA: Na današnji dan UMRO je VELIKI ALBERTO MORAVIJA

Ono što oblikuje naš karakter jesu stvari koje smo primorani da činimo, a ne one koje činimo svojom voljom

Objavljeno:

Alberto Moravija, italijanski književnik, poreklom Jevrej, umro je na današnji dan 1990. godine u Rimu.

Rođen je 28. novembra 1907. godine. U devetoj godini oboleo je od tuberkuloze kostiju, zbog čega nije mogao redovno da ide u školu i jedva je uspeo da završi gimnaziju. Konačno je pobedio bolest 1925. godine.

Govorio je da je bolest prva, najvažnija činjenica u njegovom životu, a da je druga fašizam. Zbog obe te okolnosti je pretrpeo i uradio ono što inače nikada ne bi.

"Ono što oblikuje naš karakter jesu stvari koje smo primorani da činimo, a ne one koje činimo svojom voljom", izjavio je.

Nakon izlaska iz sanatorijuma počeo je da piše svoj prvi roman Ravnodušni ljudi, čije je izdavanje sam finansirao.

Roman je izazvao kontroverzne reakcije, a fašistički režim ga je optužio da je nemoralan pisac i označio ga kao neprijatelja državnih interesa. Novinarima je, istovremeno, bilo zabranjeno da pišu o njegovim knjigama, a njemu je zabranjeno da se potpisuje ispod tekstova koje je pisao. Pripovetke i putopisnu prozu objavljuje u Corriere della Sera, a filmsku kritiku u L'Espresso.

Tridesetih godina je putovao Evropom i objavljivao romane. Četrdesetih i pedesetih godina je, takođe, objavio više romana, pripovedaka, drama, a i dalje je pisao za novine i časopise. Posetio je Srednji Istok, Tursku, Egipat, Španiju, Rusiju, Indiju.

Napisao je više od trideset knjiga, a njegovi romani Prezir, Dosada, Čočara, Rimljanka doživeli su ogroman uspeh.

foto: Printscreen

U romanu Rimljanka, Moravija je, po prvi put, naslikao čoveka iz naroda. Glavna junakinja Adrijana, spletom raznoraznih okolnosti, postaje bludnica. Njena životna priča omogućila je piscu da autentično prikaže fašističke vrhove u čijoj sredini ona stiče karijeru.

foto: Printscreen

Konzervativni književni kritičari zamerali su Moraviji lascivne opise ženskih likova koji su, po njima, na granici pornografije.

Smatrao je da pisac mora javno da iznosi svoj stav o ideološkim temama. Tako je i govorio o književnoj avangardi, zahtevima studenata tokom protesta, kineskoj kulturnoj revoluciji, ženskim pitanjima, seksualnoj revoluciji.

foto: Printscreen

Dobitnik je prestižne italijanske književne nagrade Strega i književnu premiju Vijaređo.

foto: Printscreen

Bio je u najužem izboru za dobitnika Nobelove nagrade 1961. godine. Na kraju ju je dobio Ivo Andrić za roman Na Drini ćuprija.

Ovo su neki od najpoznatijih citata iz njegovih dela:

1. Kroz naočare zaljubljenog i nakaza divno izgleda.

2. Stvarni život ne sačinjavaju naši planovi o sreći, nego baš ono što se protivi tim planovima i namerama, ono što se slučajno dešava, što je potpuno nepredvidivo i što izaziva samo razočarenje i bol.

3. Naši ideali, zakoni i običaji moraju biti bazirani na zamisli da svaka generacija bude samo upravitelj i zaštitnik umesto apsolutnog vladara nad resursima koje posedujemo, te da svaka generacija ima obavezu da prenese to nasleđe na buduće generacije. Diktature su jednosmerne ulice. U demokratiji dozvoljen je saobraćaj u oba smjera.

4. Dobri pisci su monotoni, poput dobrih kompozitora. Oni pokušavaju da usavrše samo jedan problem za koji su rođeni da ga razumeju.

5. Opasno je samo nagađati, a žalosno je kad to i tačno pogodite.

foto: Printscreen

6. Kada sednem za svoj sto nikada ne znam šta će se dogoditi dok na to ne naletim. Verujem u inspiraciju, koja ponekad nadođe, a ponekad ne. Međutim, nikada ne sedim zavaljen samo čekajući na nju. Svaki dan radim.

7. Pisanje istorije liči na servis za pranje rublja – ona se često otuda vraća prljavija nego što je bila.

BONUS VIDEO:

TI SI ZLO, BEŽI ŠTA HOĆEŠ OD MENE!? Urnebesna reakcija žene koja je prvi put u životu videla dron (VIDEO)

(Espreso.co.rs/NE)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.