DA LI STE IKAD BILI U KREVETU S PSIHOPATOM? Knjiga Ispod grla otkriva tajne partnerskog nasilja u LGBT odnosima
Foto: Promo

roman stefana mihajlovskog

DA LI STE IKAD BILI U KREVETU S PSIHOPATOM? Knjiga Ispod grla otkriva tajne partnerskog nasilja u LGBT odnosima

Glavna tema su psihički problemi koji se javljaju nakon nasilja sa kojim se sureće glavni lik, a koje ovog puta ne doživljava od sredine koja ga odbacuje, već od svog partnera

Objavljeno:

Mnogi oblici nasilja ostaju neprijavljeni, pogotovo partnersko nasilje u LGBT vezama koje nema mogućnost da bude definisano, jer istopolne zajednice zakon u Srbiji još uvek ne prepoznaje.

Nakon knjige ‘’Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti’’, autor Stefan Mihajlovski objavio je roman ‘’Ispod grla’’ u izdanju Beoletre. Glavna tema su psihički problemi koji se javljaju nakon nasilja sa kojim se sureće glavni lik, a koje ovog puta ne doživljava od sredine koja ga odbacuje, već od svog partnera.

- Knjiga je veoma specifična. Kada sam krenuo sa pisanjem, planirao sam da to bude priča o nasilju nad ženama. Međutim, nakon nekoliko napisanih poglavlja, rešio sam da još više isprovociram publiku i stvorim roman o nasilju u homoseksualnim odnosima, kao i da uključim rodne uloge, jer se glavni lik istovremeno oseća kao muškarac i kao žena. Veoma sam srećan zbog pionirske pozicije koju imam, jer sam dobio informaciju da je ovo prvi roman koji usko problematizuje ovu temu ne samo kod nas, nego i u svetu - rekao je Mihajlovski.

foto: Promo

U svakom poglavlju ovog romana, autor nudi čitaocu posebno mesto u kom može ostaviti svoje sopstvene strahove i predrasude. Ovaj prolaz ispunjen mistifikacijom, predstaviće, uz obilje metafora, svet pun grandiozne samovrednosti, plitkog šarma i patološkog laganja, vodeći ka sunovratu i potpunoj alijenaciji, gde intrapsihička frustracija i interpsihički konflikti traže mesto ka primalnom kriku, čiji bi katarzični odjek izvukao sve ono što stoji ispod grla.

foto: Promo

Na ivici imaginacije i realne psihičke nestabilnosti, histrionični postupci iskorišćeni su tako da omoguće prostor za potpuno novu fokalizaciju, koja neprestano insistira na popularnoj kulturi, i u toj narativnoj kombinaciji, pruža do sada neviđeni književni eksperiment.

Da li ste ikada bili u krevetu sa psihopatom? I da li ste se nekada istovremeno osetili kao žrtva, spasilac i progonilac?

Knjiga ‘’Ispod grla’’ nakon beogradske promocije dostupna je na sajtu izdavačke kuće Beoletra (https://beoletra.rs/knjige/ispod-grla/), a uskoro će se naći u prodajnim lancima domaćih knjižara.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.