RUMENA BUŽAROVSKA, LOREN GROF I REJČEL KASK: Književno proleće u znaku žena
Rumena Bužarovska, Foto: Booka promo

literarni trio

RUMENA BUŽAROVSKA, LOREN GROF I REJČEL KASK: Književno proleće u znaku žena

Triling savremenih spisateljica i njihovih dela u domaćim knjižarama

Objavljeno: 15:23h

Izdavačka kuća Booka, osvedočeni izdavač samo najkvalitetnije savremene proze potvrđuje sa svoja tri nova izdanja da najbolju književnost trenutno pišu dame. Jedan roman i dve zbirke priča potvrda su ovog „momentuma“ ženske dominacije u aktuelnoj prozaistici.

U pitanju je roman „Tranzit“ Rejčel Kask, te zbirke priča „Florida“ Loren Grof i „Nikuda ne idem“ Rumene Bužarovske.

Rejčel Kask
Rejčel Kask foto: Siemon Scammell-Katz

Tranzit – Rejčel Kask

Neposredno pošto joj se brak raspao, spisateljica se s dva mala sina seli u London, što pokreće čitav niz promena – ličnih, moralnih, umetničkih i praktičnih – dok se trudi da sebi i deci izgradi novu stvarnost. U velegradu je prinuđena da se suoči s brojnim aspektima življenja koje se dotle trudila da izbegne, i pozabavi se pitanjima ranjivosti i moći, smrti i novog početka, dok pokušava da se vrati u život i počne ponovo u njega da veruje.

Filtrirajući zbivanja kroz neutralan pogled oštroumne glavne junakinje, Rejčel Kask zadire ozbiljnije u teme koje je načela u prethodnom romanu Obris, i iznosi duboka i dirljiva razmišljanja o detinjstvu i sudbini, o svrsi patnje, o etičkim problemima lične odgovornosti i misteriji promene.

Rejčel Kask je rođena 1967. u Kanadi, a u sedmoj godini se s roditeljima preselila u Veliku Britaniju, gde i danas živi i radi. Autorka je romana: Saving Agnes (nagrada „Vitbred“ za prvi roman), The Temporary, The Country Life (nagrada „Somerset Mom“), The Lucky Ones (ušao u uži izbor za nagradu „Vitbred“ za roman), In The Fold (ušao u širi izbor za nagradu „Buker“), Arlington Park (ušao u uži izbor za nagradu „Orindž“) i The Bradshow Variations. Vrhunac njene karijere predstavlja trilogija romana Obris, Tranzit i Kudos, objavljeni u periodu 2014–2018. Pored romana, objavila je i tri autobiografsko-esejistička dela: A Life’s Work, The Last Supper i Aftermath. Književni časopis Granta uvrstio ju je u svoj izbor najboljih mladih britanskih pisaca za 2003. godinu.

Loren Grof - Florida
Loren Grof - Florida foto: Promo

Florida – Loren Grof

Svojom uzbudljivom novom knjigom, Loren Grof uvodi čitaoca u svet istovremeno pripitomljen i divalj ‒ mesto u kojem opasnosti prirode vrebaju i čekaju da napadnu, ali najveće pretnje i tajne i dalje su emotivne i psihološke prirode. Među onima koji se snalaze u tom svetu su dve snalažljive napuštene sestre; usamljeni dečak, par bez dece, beskućnica koja traga; i nezaboravna junakinja koja se stalno pojavljuje ‒ odlučna i rastrzana supruga i majka.

U pričama u ovoj zbirci smenjuju se likovi, gradovi, decenije, čak i vekovi, ali Florida i njen pejzaž, klima, istorija i stanje uma, postaju gravitacioni centar: energija, raspoloženje koliko i prebivalište. Loren Grof premešta čitaoca pa ga trgne iznenadnim duhovitostima, talasima tuge, bleskom surovosti, dok piše o usamljenosti, besu, porodici i protoku vremena. Zapanjujuća, precizna i dirljiva, Florida je veličanstveno dostignuće.

Loren Grof (rođena 23. jula 1978.) je američki romanopisac i spisateljica kratkih priča. Autorka je četiri romana i jedne zbirke priča. Njen prvi roman, Čudovišta Templtona, objavila je izdavačka kuća Hiperion 2008. godine, a knjiga se odmah našla na listi bestselera New York Timesa. i u užem izboru Nagrade Orindž za nove pisce 2008. godine.Njen drugi roman, Arkadija, objavljen je u martu 2012. godine. Arkadija priča priču o prvom detetu rođenom šezdesetih u fiktivnoj komuni na severu države Njujork. Bestseler listova The New York Times i Booksense, Arkadiju su odabrali kao jednu od najboljih knjiga 2012. godine eminentni listovi The New York Times, The Washington Post, NPR, Vogue, The Globe and Mail, Christian Science Monitor i Kirkus Reviews. Roman Suđaje i furije, portret 24-godišnjeg braka ispričan iz vizure muža, a zatim i supruge, bio je nominovan za Nacionalnu književnu nagradu u kategoriji proze i proglašen je za roman godine po sajtu Amazon. Poslednja njena zbrika priča, Florida objavljena je 2018 godine.

Nikuda ne idem – Rumena Bužarovska

Nakon što je prethodnom zbirkom priča „Moj muž“ postala regionalna književna zvezda, Rumena Bužarovska novom knjigom pomera granice kratke forme i potvrđuje se kao možda najbolja autorka ovog žanra na nekadašnjem jugoslovenskom prostoru.

Nastavljajući tamo gde je stala s prošlom knjigom, Rumena ovom „proširuje područje borbe“ i u žižu stavlja odnos lokalnog i globalnog, „naših“ i „stranaca“, kao i intrigantne pozicije naših tamo i stranaca ovde.

Gotovo nemilosrdno oštra, ona majstorski analizira sve balkanske komplekse, jetkim i duhovitim jezikom obračunava se sa endemskom letargijom, kulturom pasivnosti, nečinjenja i krotkog prihvatanja gotovo nepodnošljivih odnosa i uslova života u svetu u kome je lažni moral jedino merilo, a pakost nacionalni sport. Suprotno naslovu, autorka ovom zbirkom dobacuje izuzetno daleko.

BONUS VIDEO: ESPRESO LIVE SESSION #5: Ana Ćurčin (VIDEO)

(Espreso.co.rs)

„Dilema pre nego što je ova zbirka izašla bila je ima li autorka da kaže nešto novo, i može li svoj prepoznatljivi izraz da izdigne u nove stvaralačke visine. Posle ovih sedam pročitanih priča, odgovor na oba pitanja je, svakako i bez sumnje – potvrdan.“

Elizabeta Bakovska

„Čitanje ovih priča Rumene Bužarovske književno je iskustvo zbog kojeg ćete bez žaljenja propustiti autobus ili avion, nećete biti sigurni da li je jutro ili veče, a možda zaboravite i da odete po dete u obdanište ili na zakazan pregled kod doktora.“

Sašo Ognenovski

Rumena Bužarovska je rođena 1981. godine u Skoplju. Do sada je objavila zbirke priča: Žvrljotine (2007), Osmica (2010), Moj muž (2014) i Nikuda ne idem (2018). Priče su joj prevođene na engleski, nemački, francuski, hrvatski, slovenački i bugarski jezik.

Prema mišljenju žirija Londonskog sajma knjiga 2016. godine Rumena Bužarovska je uvrštena među deset najzanimljivijih mladih evropskih pisaca.

Bavi se i književnim prevodom sa engleskog na makedonski jezik (Kuci, Kapote, Bukovski). Trenutno je zaposlena kao docent američke književnosti na Filološkom fakultetu u Skoplju.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.