Kakav je tvoj put ostvarenja BUDUĆNOSTI #ZA5?
Budućnost #ZA5, Foto: Promo

potraga za poslom

Kakav je tvoj put ostvarenja BUDUĆNOSTI #ZA5?

Nacionalni projekat za osnaživanje i edukaciju mladih

Objavljeno: 23.05.2019. 11:30h
  • 13

Nakon diplomiranja, potraga za prvim poslom može potrajati, posebno ako nemaš prethodno radno iskustvo. Iako se entuzijastično prijavljuješ na brojne oglase za posao, statistika kaže da na zaposlenje možeš čekati i do dve godine!

Verovatno već znanje koje stekneš u školi nije jedino znanje koje ti je potrebno da bi napravio uspešnu karijeru. Stoga, vrlo je važno da se dodatno informišeš i edukuješ kroz najrazličitije oblike neformalnog obrazovanja.

„Budućnost #za5“, nacionalni projekat za osnaživanje i edukaciju mladih, koji još od 2016. godine nastoji da, kroz brojne edukacije i radionice, inspiriše mlade da na vreme počnu da razmišljaju o svojoj karijeri. Do sada je preko 85.000 srednjoškolaca i studenata iz 70 srednjih škola i 30 fakulteta širom Srbije bilo deo najrazličitijih aktivnosti, a drugi talas projekta ove godine nastavlja u istom ritmu!

 

Prvom aktivnošću ove godine – predavanjima „Poslovi #za5“, preko 50 profesionalaca je mladima pomoglo u odluci o profesionalnoj orijentaciji i odgonetnulo misterije popularnih, modernih zanimanja. Preko 800 studenata u svim univerzitetskim gradovima Srbije je čulo lične priče o velikom uspehu mladih menadžera i direktora iz 45 kompanija i institucija poput Coca-Cola Company, Coca-Cola HBC, Mars, Microsoft, Vip, FK Partizan, Nordeus, Levi9, Molson Coors, Beiersdorf, Telenor Banka, Societe Generale, OEBS, Unicef, UNOPS, Razvojne agencije Srbije i mnogih drugih.

Paralelno sa ovim predavanjima, u 13 gradova širom Srbije, đaci u svojim školama imaju priliku da savladaju osnovne korake na putu do prvog zaposlenja. Na vršnjačkim edukacijama „Spremi se #za5“, srednjoškolci zajedno sa trenerima uče o pravilnom pisanju radne biografije, ponašanju na intervjuu za posao, korišćenju LinkedIn mreže i unapređuju brojne druge korisne veštine potrebne za ostvarenje poslovnih ambicija.

Nakon što su stručnjaci odgovorili na pitanja „čime želiš da se baviš?“ i „kako da dođeš do željenog posla?“, projekat „Budućnost #za5“ omogućiće ti da, odmah po završetku školske godine, svoje znanje primeniš na događaju „Leto #za5“. Moći ćeš da se upoznaš sa predstavnicima internacionalnih i domaćih kompanija i institucija, poslovanjem različitih firmi, njihovim programom praksi i poslova. Ukoliko ti se neka ponuda posebno svidi – moći ćeš odmah da ostaviš svoj CV i prijaviš se za neku poziciju!

Ove aktivnosti i čitav projekat je pokrenut od strane organizacija Centar E8 i Unija srednjoškolaca Srbije, a Ministarstvo omladine i sporta i Coca-Cola Fondacija su prepoznale važnost neformalnog obrazovanja mladih u Srbiji i podržale ovaj projekat i ideju koja stoji iza njega – poboljšanje porazne statistike nezaposlenosti mladih kroz edukacije, radionice i promociju neformalnog obrazovanja.

Više informacija o projektu i aktivnostima možeš pronaći na veb-sajtu www.buducnostza5.rs, možeš se prijaviti različite edukacije na vreme i skrojiti svoju „Budućnost #za5“!

 

BONUS VIDEO: Game of Thrones: Redakcijska diskusija (duži video)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media