UMRO SLAVKO STAMENIĆ: Srbija se oprašta od vrsnog pripovedača
Slavko Stamenić, Foto: Printscreen/youtube

tuga

UMRO SLAVKO STAMENIĆ: Srbija se oprašta od vrsnog pripovedača

Na Đurđevdan je, u Drenu kod Obrenovca, u 58. godini života, preminuo književnik Slavko Stamenić, saopštilo je Ministarstvo kulture

Objavljeno: 08.05.2019. 09:42h

Bio je vrsni pripovedač razuđenog tematskog raspona, u kojima se, na tragu Andrića i Kiša, bavio sudbinama osobenih pojedinaca u vrlo različitim istorijskim epohama, zatim likovima iz biblijskog i hrišćanskog predanja, ali i savremenim gubitnicima jugoslovenske tranzicije.

Negovao je poetski zgusnut stil, ali i naročiti smisao za sadržaje izvan opšteg zanimanja, potrebu za otkrivanjem novih, neobrađenih tematskih polja.

 

 

Osim jezika uvek saobraženog pripovednoj situaciji, Mihajlo Pantić je istakao „upečatljivost, umetnički dočaranu plastičnost Stamenićevih antiheroja“.

Objavio je knjige priča „Sanktus“, „Telo u crkvi“, „Tri sekunde drugoga sveta“, „Čovjek i čovječica i Gospod Bog“, „Podari mi lepu smrt“, kao i kratke romane „Svita“, „Smešenija“ i „Lipo mi je kad je tebi lepo“.

Bio je i zapaženi kritičar, priređivač izbora iz savremene srpske poezije („Beskrajna moć govora“), iz poezije Brane Cvetkovića, Desanke Maksimović i Draginje Urošević.

 

BONUS VIDEO: MARIJA VUKIĆ & SRĐAN GOJKOVIĆ GILE: Kako je nastao prvi dokumentarni film o ELEKTRIČNOM ORGAZMU (VIDEO)

(Espreso.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media