Veče posvećeno Amosu Ozu u Narodnoj biblioteci
Amos Oz, Foto: Promo

najava

Veče posvećeno Amosu Ozu u Narodnoj biblioteci

Ostaće upamćen kao jedan od najvećih izraelskih pisaca i intelektualaca savremenog doba

Objavljeno:

Veče posvećeno nedavno preminulom izraelskom piscu Amosu Ozu biće održano u utorak, 2. aprila, od 18 časova u Narodnoj biblioteci Srbije (Skerlićeva 1).

Program otvara tribina na kojoj će o Ozovom stvaralaštvu u atrijumu Biblioteke govoriti književnici Vida Ognjenović, Ivan Ivanji i Filip David, dok će od 20 časova u amfiteatru Biblioteke biti prikazan izraelski dokumentarni film “Priroda snova”.

Oz je rođen 1939. godine u Jerusalimu, gde je studirao filozofiju i književnost na Hebrejskom univerzitetu. Ostaće upamćen kao jedan od najvećih izraelskih pisaca i intelektualaca savremenog doba, koji je svoj život, pored književnosti, posvetio i stalnom promišljanju izraelsko-palestinskih odnosa. Dobitnik je mnogih međunarodnih književnih nagrada. Izdavačka kuća Laguna je u prevodu na srpski jezik objavila četiri njegova prozna dela, romane „Crna kutija“, „Moj Mihael“, „Juda“ i „Priča o ljubavi i tami“. Oz je pisao i dokumentarnu prozu. Njegove knjige prevedene su na četrdeset dva jezika. Preminuo je 28. decembra 2018. godine u 79 godini.

Dokumetarni film “Priroda snova” iz 2009. godine, u režiji Jonatana i Maše Cur, prati Oza tokom dve godine njegovog života, druženja sa čitaocima u Izraelu i širom sveta i rada na promovisanju ideje o dvodržavnom rešenju izraelsko-palestinskog konflikta. Tokom filma, Oz se sreće sa kolegama, piscima Salmanom Ruždijem, Polom Osterom i Nadin Goldimer, nudi savete tadašnjem izraelskom predsedniku Šimonu Peresu i razgovara sa palestinskim intelektualcem Sarijem Nusejbom. Film se osvrće i na roman “Priča o ljubavi i tami”, dirljivo putovanje kroz Ozovo detinjstvo i istoriju države Izrael.

Ulaz na događaj biće slobodan.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #3: Vukašin Đelić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.