Pesnik Đorđo Sladoje iz Novog Sada dobitnik je Disove nagrade za 2019.
Đorđo Sladoje, Foto: Printscreen/youtube

PRIZNANJE

Pesnik Đorđo Sladoje iz Novog Sada dobitnik je Disove nagrade za 2019.

Odluku je jednoglasno doneo žiri kojim je predsedavao redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić

Objavljeno:

U obrazloženju se navodi da Sladoje ima do sada 22 veoma uspele i visoko ocenjene knjige, što ga svrstava u red "najostvarenijih savremenih srpskih pesnika prepoznatljivoga glasa, disovski gorkog, disovski strogo kritički usmerenog na naše dane, ali i disovski odanog svojoj pesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu". "Taj glas je skeptičan, obeležen iskustvom rata, izbeglištva, poraza, osećanja obeskorenjenosti, nužno elegičan, protkan ironijom i gorkim humorom, dramatičan glas o dramatičnom i u dramatičnom vremenu. Verovatno su zato nekolike njegove knjige komponovane kao “petočinke” - kao prikrivene drame vođene prema tragičnoj katarzi", istakao je žiri.

Nagrađeni pesnik je rođen 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini. Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu. Do 1992. godine radio je u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu. U vreme rata u Bosni i Hercegovini izbegao je sa porodicom u Vrbas, gde je radio kao sekretar Festivala poezije mladih i urednik časopisa "Trag" do 2007. godine. Od 2007. godine radi kao urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada. Objavio je 22 knjige poezije i priredio je "Najlepše pesme" Rajka Petrova Noga (2002). Za svoj pesnički rad dobio je niz najznačajnijih nagrada, a o njegovoj poeziji pisali su najistaknutiji srpski kritičari i objavljena su dva zbornika kritičkih radova.

BONUS VIDEO: PAVLE POPOV: Možeš da me staviš u simfonijski orkestar, ili u avangardni ili džez bend, uvek ću se snaći (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.