ZA AFIRMACIJU KULTURE I UMETNOSTI: Teofilu Pančiću nagrada Fondacije Tanja Petrović
Teofil Pančić, Foto: Beta / Miloš Miškov

priznanje

ZA AFIRMACIJU KULTURE I UMETNOSTI: Teofilu Pančiću nagrada Fondacije Tanja Petrović

"Za Teofila je kultura polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše"

Objavljeno: 28.02.2019. 16:02h
  • 8

Nagrada za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, ovogodišnjem dobitniku novinaru i književnom kritičaru Teofilu Pančiću svečano je uručena danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Nagradu je uručio prošlogodišnji dobitnik ovog priznanja Ivan Medenica.

U obrazloženju odluke piše da je Pančić jedan od autora koji je prepoznatljiv već po prvoj rečenici: "Za Teofila je kultura polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše. U svojim tekstovima govori nam o trenutku u kom živimo, u pozorišnim kritikama podseća nas šta se nalazi iza kulisa, kada objašnjava neki fenomen, razobliči nas kakvi jesmo", piše u obrazloženju UO Fondacije Tanja Petrović.

Pančić je kazao da je za njega ta nagrada posebna iz više razloga.

"Prvi je taj, jer je nagrada sa imenom Tanje Petrović, koleginice sa kojom sam sarađivao, koju sam veoma voleo i cenio i pratio sve što je radila. Drugi razlog je činjenica što se dodeljuje za kulturu u medijima, a ne znam da li postoji druga nagrada te vrste kod nas, u Srbiji, uopšte u bivšoj Jugoslaviji. Treći razlog su ljudi koji ovu nagradu dodeljuju i o njoj odlučuju, moje drage kolege. Četvrti razlog su oni koji su je dobili pre mene, u čijem se drušvu lepo i časno naći, a siguran sam da će tako biti i onima koji će tu nagradu dobiti posle mene", izjavio je Pančić.

 

 

Specijalnu plaketu za entuzijazam Fondacija je ove godine dodelila mladim organizatorima Bašta festa u Bajinoj Bašti.

Bašta fest je internacionalni festival kratkog igranog filma, koji je pokrenuo i vodi tim mladih filmskih autora.

U proteklih pet godina Bašta fest je postao mesto susreta studenata, mladih filmskih autora iz celog sveta, glumaca iz zemlje i regiona.

 

 

Fondacija je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Dosadašnji laureati su novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije "Trezor" Bojana Andrić i novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović i teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica.

 

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #1: On Tour

 

(Espreso.rs/Agencije)

 

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media