ESPRESO vam poklanja knjigu POSLEDNJI ČUVAR OSTRVA ELIS
Korica knjige, Foto: Promo

dar čitaocima

ESPRESO vam poklanja knjigu POSLEDNJI ČUVAR OSTRVA ELIS

U okviru projekta „Spajanje: književna potraga za zajedničkim evropskim iskustvom” izdavačka kuća Heliks objavila je roman Poslednji čuvar ostrva Elis, francuske spisateljice Gael Žos

Objavljeno:

Prvih četvoro čitalaca koji ostave komentar na ovom Facebook postu i jave nam se u inbox facebook stranice Espreso Kultura, uz puno ime i prezime dobiće po jedan primerak ove knjige!

Poslednji čuvar ostrva Elis je bolna i potresna priča o izgnanstvu, siromaštvu, ljubavi i strasti, bolestima i ubistvima, o drami imigranata koji su proterani iz svojih domovina iz političkih razloga ili su došli u nadi za boljom budućnošću; ovo je priča o Američkom snu koji zavisi od čuvenih 29 pitanja. Zasnovan na istorijskim činjenicama, roman Gael Žos je stilski uobličen kao dnevnički zapis čuvara Džona Mičela koji kroz devet dana pokušava da rekapitulira svoje najupečatljivije uspomene, mahom one o svojoj rano preminuloj ženi Liz, i italijanki Neli Kazarini koju je zavoleo na prvi pogled i koja ga je sudbonosno proklela.

Centar za imigraciju na ostrvu Elis je u periodu od 1892. do 1954. primio više od 12 miliona imigranata. O njihovim sudbinama odlučivao je, između ostalih, fikcionalni lik Džon Mičel, direktor Centra.

Korice knjige
Korice knjige foto: Promo

Dirljivo i sugestivno, pisano u tonu lične ispovesti, delo Gael Žos možemo čitati kao istinu ili fikciju, oštro i snažno napisanu pripovest o intimnoj i kolektivnoj sudbini imigranata koji su bili u potrazi za boljim sutra. Aktuelna i danas, tema imigracije i progonstva pogodiće svakoga ko poseduje osećaj empatije, posebno zato što poetsko u ovom romanu naglašava veliku dozu humanosti.

Gael Žos je studirala pravo, novinarstvo i psihologiju, a u književnost je ušla kroz poeziju. Nekoliko njenih romana nagrađeno je prestižnim književnim nagradama i prevedeno na više evropskih jezika. Poslednji čuvar ostrva Elis je njen četvrti roman koji je nagrađen Evropskom nagradom za književnost 2015. godine.

BONUS VIDEO: Espreso Live Session #1: On Tour

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.