ESPRESOV POKLON: Delimo četiri primerka knjige BATA JE SIT autorke Mirje Unge
Mirja Unge - Bata je sit, Foto: Promo

ZBIRKA KRATKIH PRIČA

ESPRESOV POKLON: Delimo četiri primerka knjige BATA JE SIT autorke Mirje Unge

Zbirka neobičnih priča švedske autorke Mirje Unge Bata je sit objavljena je u okviru projekta „Spajanje: književna potraga za zajedničkim evropskim iskustvom“ izdavačke kuće „Heliks“

Objavljeno:

Prvih četvoro čitalaca koji ostave komentar na ovom Facebook postu i jave nam se u inbox facebook stranice Espreso Kultura, uz puno ime i prezime, dobiće po jedan primerak ove knjige!

Mirja Unge je do sada bila poznata po romanima i dramskim formama, a ovo je njena debitantska zbirka kratkih priča, i u toj zahtevnoj formi autorka je konačno prepoznala i pronašla način da se stilski savršeno ostvari. Svaka priča je ispričana iz perspektive različitih junakinja, uglavnom tinejdžerki i adolescentkinja, mladih žena koje se nalaze na svojevrsnoj prekretnici u životu.

Donekle bizarni i savremenom dobu svojstveni događaji, ispripovedani su hiperrealističnim stilom koji zastrašujuće podražava kontaminiranu stvarnost koju živimo. Silovanje, zlostavljanja, zanemarivanje, pedofilija, ekonomske prevare, izdaje i šizofrenija – sve to otelotvoreno je u tekstu ove zbirke. Ne govoreći nikada direktno, već samo nagoveštavajući zbivanja putem redukovanog modusa toka svesti, autorka izaziva kod čitalaca spektar emocija koje sežu od besa do sažaljevanja.

Rečenice duge i gotovo bez interpunkcije nadimaju se i klize kroz tekst. Konvencionalna struktura teksta ovde je u potpunosti prenebregnuta, što čitaoca vrlo lako uvlači u ovaj mračni i hladni svet. Ponekad, kao da pod mikroskopom posmatramo čestice ovog teksta, te nam šira slika izmiče. Međutim, ta tehnika zumiranog pogleda obeležava najdublje emocije i najskrivenije misli junakinja; tako je čitaocu omogućen hipnotički uvid u podsvest mladih žena.

Sofisticiranim i prepoznatljivim narativnim stilom, promišljanjem svake napisane reči, Mirja Unge svrstala se u, za istoriju književnosti veoma važne savremene autore. Prevodiocima će svakako njena sintaksa predstavljati veliki izazov.

Debitantski roman Mirje Unge nagrađen je prestižnom nagradom „Katapult“. Nagrađena je još nekolicinom književnih nagrada, a njena su dela prvedena na mnoge evropske jezike.

BONUS VIDEO: NAŠ POSAO JE DA DECU UČIMO DA VOLE BALET: Kineski baletski pedagog Geng Weijie o igri, Srbiji, Aji Jung...

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.