Neobjavljena Selindžerova dela uskoro pred čitaocima
Selindžer i njegovo najpoznatije delo, Foto: Espreso.rs / Profimedia

veliki pisac

Neobjavljena Selindžerova dela uskoro pred čitaocima

Svoje najpoznatije delo, roman "Lovac u žitu", objavio je 1951. godine, a poslednje što je izašlo u javnost bila je priča "Hepvort 16, 1924" u listu "Njujorker" 1965. godine.

Objavljeno: 06.02.2019. 16:35h
  • 8

Američki književni klasik Džerom Dejvid Selindžer, pisac kultnog "Lovca u žitu", ostavio je iza sebe još neke tekstove koji će uskoro biti objavljeni.

Selindžerov sin Met potvrdio je da je njegov otac ostavio poveći opus koji dosad nije bio objavljen i da radi na tome da taj materijal što pre predstavi javnosti. Met je u britanskom "Gardijanu" naveo da sa očevom udovicom Kolin O`Nil priprema neobjavljeni materijal.

Selindžer je umro 2010. godine, a iza sebe je ostavio mali opus, jer je 1965. odlučio da više neće objavljivati. Do smrti je živeo povučeno u selu Kornišu u Nju Hempširu. Književni kritičari i čitaoci pretpostavljali su da on i dalje piše, ali do sada nije bilo potvrde za to.

Met Selindžer objašnjava da njegov otac nije hteo da učestvuje u književnim nadmetanjima, već da je želeo da bude sam sa svojim mislima.

 

 Svoje najpoznatije delo, roman "Lovac u žitu", objavio je 1951. godine, a poslednje što je izašlo u javnost bila je priča "Hepvort 16, 1924" u listu "Njujorker" 1965. godine. Neobjavljeni materijali uglavnom se bave porodicom Glas, koju čitaoci Selindžera već poznaju iz njegovih kratkih priča.

Roman "Lovac u žitu" smatra se američkim književnim klasikom.

Narator i glavni junak Holden Kolfild, tinejdžer koga su izbacili iz škole, postao je najpoznatiji američki književni junak, uz Haklberija Fina.

Roman je pogodio žicu hladnoratovske Amerike i ubrzo stekao kultni status.

 

 

BONUS VIDEO: NAŠ POSAO JE DA DECU UČIMO DA VOLE BALET: Kineski baletski pedagog Geng Weijie o igri, Srbiji, Aji Jung...

 

 

(Espreso.rs / B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media