OD SUTRA POČINJEM DA: Novi film Ivana Markovića i Linfenga Vua u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala
Scena iz filma, Foto: FCS promo

berlinale

OD SUTRA POČINJEM DA: Novi film Ivana Markovića i Linfenga Vua u zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala

Uz minimalna sredstva i sa malom ekipom, film je snimljen prošlog leta u Pekingu i predstavlja nemačko-kinesko-srpsku koprodukciju

Objavljeno:

Novi film autora Ivana Markovića i Linfenga Vua “From tomorrow on, I will” (Chuan nuan hua kai / Od sutra počinjem da) biće premijerno prikazan na 69. Berlinskom festivalu, u programu Forum. Kombinujujući igrane i dokumentarne elemente, film prati svakodnevnicu migrantskog radnika u kineskoj prestonici.

Uz minimalna sredstva i sa malom ekipom, film je snimljen prošlog leta u Pekingu i predstavlja nemačko-kinesko-srpsku koprodukciju. Ovo je prvo dugometražno ostvarenje autora, koji su prethodno zajedno realizovali kratki film White Bird (Bai niao / Bela ptica), takođe premijerno prikazan na Berlinskom festivalu 2016, u sekciji za kratke filmove (Berlinale Shorts).

Od sutra počinjem da
Od sutra počinjem da foto: FCS promo

Ivan Marković i Linfeng Vu takođe potpisuju i produkciju filma, a na scenariju su sarađivali sa Tanjom Šljivar, dramskom spisateljicom i novom direktorkom Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. U glavnoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinala naći će se i film I was at home, but (Ich war zuhause, aber / Bila sam kod kuće, ali) rediteljke Angele Šanelek na kojem je Ivan Marković bio direktor fotografije.

Zvaničan sinopsis glasi: Grad neprestano raste oko njega, ali ostaje neistražen. Li radi noću i spava danju; njegov cimerživi obrnutim ritmom. U podzemnoj sobi, u nekadašnjem skloništu, oni spavaju u istom krevetu, ali nikad u isto vreme. Njihovi kratki susreti i prostor koji dele čine privremeni dom koji će, zajedno sa drugim stanarima, uskoro morati da napuste.

Ivan Marković
Ivan Marković foto: FCS promo

Rečima autora, Od sutra počinjem da prati dnevni ritam migrantskog radnika u Pekingu, i oslikava stanje rastrzanosti između želja i mogućnosti. Poput miliona Kineza koji migriraju iz ruralnih sredina u velike gradove u nadi da će osigurati bolju budućnost, protagonista filma Li je zarobljen u dnevnoj radnoj rutini, bez izgleda da je promeni. Istovremeno, grad u kome živi neprestano raste, razvija se i postaje sve dalji od njega, kao obilje mogućnosti koje nikad neće moći da istraži.

Film kombinuje igrane i dokumentarne elemente. Sniman je na autentičnim lokacijama sa neprofesionalnim glumcima koji pripadaju portretisanom miljeu. Kroz intimni fokus na glavnog protagonistu, film posmatra odnos između pojedinca, grupe i arhitekture u urbanoj sredini koja se rapidno širi.

Film traje 60 minuta. Projekat su podržali Fondacija Boš, Univerzitet umetnosti u Berlinu KKWV i Marsen Studios. Ivan Marković je bio zadužen i za kameru, a i jedan je od montažera (film su montirali i Linfeng Wu, Gang Hengju). Sum-Sum Shen se bavio dizajnom zvuka. Uloge tumače: Li Chuan, Wang Luying, Wei Ruguang.

Podsećamo, Ivan Marković je bio direktor fotografije i u slučaju filma Svi severni gradovi Daneta Komljena, kao i prošlogodišnjeg crnogorsko-srpskog ostvarenja Ti maš noć Ivana Saletića; ovaj film je premijerno prikazan u zvaničnom programa Venecijanskog filmskog festtivala, a prošlog decembra bio je jedan od pobednika Festivala autorskog filma u Beogradu. Osim toga, lane je na prestižnom festivalu Doclisboa u Lisabonu premijerno prikazan Centar, dokumenetarno-seksperimentalni film autora Ivana Markovića.

BONUS VIDEO: KOMEMORACIJA VELIKOM DUŠANU MAKAVEJEVU: Maka nam niko neće izbrisati! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.