MIŠEL UELBEK U BEOGRADU: Stiže na književni festival KROKODIL u junu
MIšel Uelbek, Foto: Profimedia

ekskluzivni gost

MIŠEL UELBEK U BEOGRADU: Stiže na književni festival KROKODIL u junu

Jedan od najvećih književnika današnjice dolazi na Krododil festival koji se ove godine održava od 7. do 9. juna, javlja organizator na svojoj facebook strani.

Objavljeno: 01.02.2019. 13:14h
  • 3

Mišel Uelbek je ove godine objavio roman "Serotonin", koji će se krajem februara pojaviti u srpskom prevodu u izdanju Booka.

Često ga smatraju za najbolji književni izvozni proizvod u njegovoj zemlji, za provokatora koji je svojevrsno "ogledalo istine" savremene Francuske.

 Mišel Uelbek je po prvi put rešio da ne govori za medije i ne promoviše knjigu lično.

"Serotonin" priča o poljoprivrednom inženjeru koji piše trgovinske izveštaje za francusko Ministarstvo poljoprivrede i prezire Evropsku uniju. U romanu se pripoveda protiv političara "koji se ne bave interesima ljudi, već su spremni da poginu za odbranu slobodne trgovine". Budući da je roman pisan pre protesta Žutih prsluka u Francuskoj, mnogi ga već smatraju vizionarskim. Naime, u njemu su opisani i očajni farmeri u Normandiji koji podižu blokadu na putu i sukobljavaju se s policijom.

 

 

U romanu je opisan tipičan Uelbekov anti-junak: usamljeni, nezadovoljeni muškarac koji se vraća na selo prisećajući se prve ljubavi. Radio je u konglomeratu Monstanto, poznatom po GMO prehrambenim proizvodima, ali se okrenuo selu jer ne nalazi preterano zadovoljstvo u modernom urbanom životu.

Kao što je i inače običaj sa njegovim romanima, Mišel Uelbek je podigao prašinu i pre nego što je iko pročitao knjigu. Pored kritike slobodne trgovine, njegovim zemljacima je zasmetalo i što je je grad Nior nazvao "najružnijim mestom u Francuskoj", pa su se mogli čuti i komentari kako autor treba da izađe iz svog "pariskog balona" i istraži grad.

 

 

BONUS VIDEO: DAMJAN SILIBASKI ZA ESPRESO: Na festivalu epske fantastike teme su VAMPIRI I LOVCI NA VAMPIRE!

 

 

(Espreso.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media