Tabaševiću uručena NIN-ova nagrada, Milan Ćulibrk vratio donaciju Ministarstvu kulture i informisanja
Vladimir Tabašević, Foto: Tanjug/Rade Prelić

književno priznanje

Tabaševiću uručena NIN-ova nagrada, Milan Ćulibrk vratio donaciju Ministarstvu kulture i informisanja

Piscu Vladimir Tabaševiću sinoć je uručena književna nagrada nedeljnika NIN za roman "Zabluda svetog Sebastijana", u kome glavni junak prebira po sećanjima i suočava se sa ratnim iskustvom iz devedesetih godina sa prostora bivše Jugoslavije.

Objavljeno:

Tabaševiću je pripala nagrada od milion dinara, a glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk kazao da je taj nedeljnik rešio da vrati Ministarstvu kulture i informisanju donaciju od 150.000 dinara koja je trebalo da bude uručena dobitniku.

"Može da se konstatuje da je suficit u budžetu za prošlu godinu veći za 150.000 dinara zahvaljujući NIN-u", rekao je Ćulibrk i dodao da će se nagrade od sada dodeljivati na dan kada je izašao prvi broj tog nedeljnika.

Konstatujući da su ministri i predsednica vlade "opravdano odsutni", Ćulibrk je poručio je da će NIN nastaviti da poštuje standarde novinarstva i da neće biti "ni opozicioni ni režimski", već profesionalan, ali da je u današnjoj Srbiji "nekima i to mnogo".

Dobitnik NIN-ove nagrade
Dobitnik NIN-ove nagrade foto: Tanjug/Rade Prelić

Tabašević je, po uručenju priznanja u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, rekao da mu je jedan od književnih uzora bio Miloš Crnjanski.

Napomenuvši da potiče iz Mostara i da dolazi iz porodice mešovitog etničkog porekla, Tabašević je istakao da će nastaviti da u književnom radu ispituje jezik na kome je rastao i da se bavi njegovim posebnostima.

Dodela nagrade
Dodela nagrade foto: Tanjug/Rade Prelić

Odlomke iz nagrađenog romana "Zabluda svetog Sebastijana" čitao je glumac Tihomir Stanić, a nagradu je Tabaševiću uručio predsednik žirija Zoran Paunović.

Nedeljnik NIN je dodelio i nagradu za ličnost godine, koja je ove godine pripala osnivaču izdavačke kuće "Kontrast" Vladimiru Manigodi za finansijsku podršku unapređenju palijativne nege u Srbiji.

Njemu je nagradu uručio prošlogodišnji dobitnik priznanja NIN za ličnost godine Igor Jurić.

BONUS VIDEO: Kusturici nagrada koju je dobio Nelson Mandela (KURIR TV)

(Espreso.co.rs /Kaleidoskop-media.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.