PLEJLISTA PO MURAKAMIJU: Sedam sati muzike iz romana japanskog pisca (AUDIO)
Haruki Murakami, Foto: Profimedia

Džez, klasika i pop

PLEJLISTA PO MURAKAMIJU: Sedam sati muzike iz romana japanskog pisca (AUDIO)

Plejlista započinje numerom "Rainy night in Georgia", prvom pesmom koju je Murakami ikada pomenuo, u debi romanu "Slušaj pesmu vetra"

Objavljeno:

Romani Harukija Murakamija popularni su zahvaljući svojim junacima, ali i karakterističnom miksu klasične narativne strukture i nadrealističkih momenata. Dobar deo njegovog stila zasniva se i na kulturnim referencama - nekada Japanskim, ali znatno češće zapadnjačkim. Ovo naročito dolazi do izražaja kada se dođe do muzike. Poznato je da je ovaj pisac bio vlasnik džez kluba pre nego što je započeo karijeru profesionalnog pisca, pa otuda i ne čudi ovo interesovanje.

"Gotovo bez izuzetka, Murakamije muzičke reference svode se na tri žanra - klasičnu muziku, džez i američki pop", konstatuje muzički kritičar Skot Meslou. "Čak i nazivi njegovih knjiga, kao što su Norveška šuma, Igraj igraj igraj, ili Južno od granice, zapadno od sunca, izvedeni su iz pesama, dok se njegovi junaci konstantno osvrću na muziku koju slušaju".

Ovaj kritičar je sabrao pesme koja se pominju u Murakamijem romanima i napravio tri miksa, sa ukupno sedam sati muzike. Plejlista započinje numerom "Rainy night in Georgia", prvom pesmom koju je Murakami ikada pomenuo, u debi romanu "Slušaj pesmu vetra". Ovo delo je napisao 1978. godine dok je još uvek bio vlasnik bara.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso - novogodišnji specijal (Premotavanje 2018. godine)

(Espreso.co.rs /openculture.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.