Kritičko čitanje dela Daše Drndić u Krokodilovom centru
Pola godine nakon smrti autorke, Foto: Promo

NAJAVA

Kritičko čitanje dela Daše Drndić u Krokodilovom centru

U četvrtak, 29. novembra od 19h

Objavljeno: 16:22h

Pobunjene čitateljke, Krokodil i Centar za ženske studije pozivaju vas na razgovor o delima Daše Drndić. Ovo veče biće na različite načine posvećeno sećanju. Prvo ćemo se sećati prvih čitanja njenih dela, i razgovarati o tome kako su primljena. Koga su razljutila, koga su rastužila, i ko nije mogao ili mogla dalje da ih čita? Zapitaćemo se takođe šta u njenim delima imamo snage da kritički sagledavamo danas, pola godine pošto je ona umrla?

Šta znači, u ovom trenutku, u kontekstu novih revizionističkih naleta čitati dela Daše Drndić, koja tematizuju Holokaust, kroz isprekidane priče, dokumente i jasnu antifašističku poruku? Najzad, da li je Daša Drndić, i na koji način promišljala sopstveni položaj žene koja piše, u još uvek patrijarhalom i već decenijama post-socijalističkom društvu, u globalnom i regionalnom kontekstu u kome kapitalizam već neko vreme oblikuje izdavačke odluke i prakse, a desnica jača.

Sva ova pitanja vodiće nas kad najvažnijem pitanju, na koji način želimo da se sećamo spisateljice čije su pisanje obeležile teme sećanja i zaboravljanja? U potrazi za odgovorima i daljim pitanjima, pomoći će nam: Vladislava Petković Gordić, Vladimir Arsenić i Bojan Krivokapić; a razgovor će moderirati: Nađa Duhaček.

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.