SADA I ZVANIČNO: Ove godine NEMA NOBELOVE NAGRADE!
Nema ništa od Nobela zbog seksa, Foto: AP

najveće priznanje za književnost

SADA I ZVANIČNO: Ove godine NEMA NOBELOVE NAGRADE!

Smatramo da je važno da uložimo vreme kako bismo povratili poverenje javnosti u Akademiju pre nego što objavimo ime sledećeg dobitnika

Objavljeno: 10:32h

Ove godine neće biti dodeljena Nobelova nagrada za književnost zbog krize u Švedskoj akademiji nauka, saopšteno je u Stokholmu.

Kako je objavio portal Zeit.de, nagrada za 2018. biće dodeljena sledeće godine zajedno sa Nobelovom nagradom za književnost za 2019. godinu.

- Smatramo da je važno da uložimo vreme kako bismo povratili poverenje javnosti u Akademiju pre nego što objavimo ime sledećeg dobitnika - objasnio je Anders Olson, privremeni sekretar Akademije.

Švedska akademija od 1901. dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, a kriza je izbila usled optužbi za korupciju i seksualno uznemiravanje.

Podsetimo skandal je izbio kada je 18 žena javno optužilo poznatog fotografa Žana-Kloda Arnoa za seksualno neprimereno ponašanje u novembru prošle godine. Arno, rođen u Francuskoj, oženjen je članicom Švedske akademije i pesnikinjom Katarinom Frosten, koja je nedavno podnela ostavku u Akademiji.

Tokom istrage o slučaju seksualno neprimerenog ponašanja, koje se povezuje s Arnoom, pojavile su se i tvrdnje da su identiteti ranijih dobitnika nagrade unapred otkriveni.

Švedski list Dagens Niheter je ranije preneo da je Arno više puta otkrio poverljive informacije sa sastanaka Akademije, ali Akademija nije identifikovala ko je "izvor curenja" informacija.

- Istraga pokazuje da je došlo do kršenja pravila poverljivosti Akademije u vezi s dodelom Nobelove nagrade za književnost - navela je akademija u saopštenju.

To nije prvi put da se odlaže dodela Nobelove nagrade, prenosi portal i navodi da je to učinjeno i u periodu od 1940. do 1943. tokom Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO:

PREMIJERA FILMA TERET : Moj film će smoriti nacionaliste! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.