ESPRESO NA VEČERI POEZIJE MRŽNJE: Šta je to HATE POETRY i kako reagovati kad prete da će ti prosuti mozak? (VIDEO)
Idro Seferi, Brankica Stanković i Dragan Ilić, Foto: Espreso.co.rs

u centru za savremenu književnost

ESPRESO NA VEČERI POEZIJE MRŽNJE: Šta je to HATE POETRY i kako reagovati kad prete da će ti prosuti mozak? (VIDEO)

Gosti u Krokodilovom centru za savremenu književnost bili su novinari Brankica Stanković i Idro Sedefi

Objavljeno: 12:41h
Nikola Marković

"Treba je zaklati i dati ovima sa B92 da je pojedu. Mrtva k*rvo".

"Kučko, nećeš dugo. Odjebi bre od navijača"

"Brankice, zabiću ti baklju u nozdrvu, profuknjačo".

"Biće, biće pucnjave ovih dana. Brankice, ti bi mogla malo da se uštekaš. Ja ne bih izlazio napolje da sam na tvom mestu, ali iskreno, treba ti prosuti mozak".

***

Ovo su samo neke od poruka koje su stigle Brankici Stanković, autorki emisije Insajder i urednici istoimenog portala, povodom serijala emisija o navijačima u Srbiji i njihovim kriminalnim aktivnostima. Užasne, vulgarne pretnje, toksični mejlovi, prostakluci, zamene teza ili proste klevete, postale su svakodnevnica u eri interneta, komentara na sajtovima, društvenih mreža. Tome smo neretko svedočili i na portalu Espreso.co.rs, gde gotovo svakodnevno stižu prozivke i vređanja upućena kako našim novinarima i novinarkama, tako i administratorima komentara.

Hate poetry kao format, nastao u Berlinu 2012. godine a ove jeseni prisutan i u Krokodilovom centru za savremenu književnost u Beogradu, ove i ovakve komentare tretira kao svojevrsnu "poeziju". Na prvi pogled, naravno, nema ničega poetičnog u ovakvoj mržnji. Sve dok te reči i rečenice ne postavimo u potpuno promenjen kontekst književnih večeri, gde će dobiti novo značenje i funkciju. Sa jedne strane pomalo terapeutsku i oslobađajuću, gde će oni koji primaju ovakve poruke moći da se zajedno nasmeju ili zgroze s publikom koja je po prirodi stvari na njihovoj strani, a s druge i posprdnu, gde ćemo se (s punim pravom) narugati onima koji šire ovakav diskurs u javnom medijskom prostoru ili privatnim porukama.

Kako se izboriti s pretnjama
Kako se izboriti s pretnjama foto: Espreso.co.rs

U tom smislu su dvoje gostiju treće domaće Hate poetry večeri predstavljali dva različita načina suočavanja s pretnjama. Brankica Stanković, sada već legendarna novinarka i heroina istraživačkog novinarstva u Srbiji, autorka emisije Insajder, istakla je kako je za društvene mreže karakteristično da se neko sakrije iza lažnog imena i vređa, izmišlja, preti, i da ona ima potrebu da otkriva ko stoji iza svega toga.

Tokom vremena je i način vređanja novinara evoluirao, pa je je tako poznata novinarka istakla slučaj lažnog tvita u kome je neko montirao njenu izjavu da ima člansku kartu SNS-a, što se brzinom svetlosti proširilo kao svojevrsni viral. A to nije bio jedini slučaj u kome je Brankica Stanković prozivana za izjave i navodne činjenice za koje se ispostavilo da nemaju nikakve veze s istinom.

Brankica Stanković se i s dozom gorčine osvrće na "drugu Srbiju" i komentare koji su dolazili s te strane političkog spektra, a povodom činjenice da je intervjuisala Aleksandra Vučića u kontekstu koji nije ocenjen kao dovoljno opozicioni.

S druge strane, Idro Seferi je u vrlo specifičnoj situaciji novinara albanske nacionalnosti koji duže od 10 godina radi u Srbiji, kao dopisnik nekoliko kosovskih i albanskih medija. U tom smislu se i kreću očekivanja auditorijuma koji prati njegove tekstove, uvek s isticanjem nacionalnosti u prvi plan. Dok njegovim sunarodnicima smeta što radi "u zemlji neprijatelja", drugima je provokativna i sama činjenica što neki Albanac radi u Srbiji, a uvrede se uglavnom i kreću u tom smeru. Od toga da "treba da ga "ispitaju kontraobaveštajne službe" do toga da je neko čuo da mu je "majka Srpkinja" (što samo po sebi treba da predstavlja uvredu), i mnogih drugih sličnih slučajeva.

Sam Seferi često ovim situacijama pristupa s dozom sprdnje, nasmejano, gotovo u svojstvu vica prepričava situaciju kada su na stadionu skandirali "Ubij Šiptara" a on bio, kako kaže, verovatno jedini Albanac na tom događaju. No iako je njegov duh nepokolebljiv i vedar dok priča niz sigurno traumatičnih situacija u formi šale, jasno je da treba imati izuzetnu mentalnu snagu kako biste se izborili sa ovakvim atacima ne samo na profesionalnu, već i na privatnu ličnost.

Pogledajte i video u kome Brankica Stanković opisuje "slučaj Džulije Roberts", i u kome oba gosta progovaraju o svojim iskustvima koje su imali povodom intervjuisanja sadašnjeg predsednika Srbije.

BONUS VIDEO: U HOLIVUDSKOM MANIRU: Novi trejler za film KRALJ PETAR PRVI (VIDEO)

(Nikola Marković / Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.