Bogat program u Krokodilovom centru: Zlogonje, Hate poetry Belgrade, Moja nordijska priča, Tanja Dikers i Surreal
Tanja Dikers, Foto: Promo

ove nedelje

Bogat program u Krokodilovom centru: Zlogonje, Hate poetry Belgrade, Moja nordijska priča, Tanja Dikers i Surreal

Od 15. do 19. oktobra održaće se čak pet programa u Krokodilovom centru za savremenu književnost

Objavljeno:

Ove nedelje na programu u prostoru u Karađorđevoj 43 će biti:

  • 15. oktobar, ponedeljak, 19 časova - O DUGMETU, ZLOGONJAMA I SREĆI – Kako se različitost prihvata u našem društvu? Učestvuju: Jasminka Petrović, Marko Manojlović i Jovana Karaulić Vodi: Ana Pejović.
  • 16. oktobar, utorak, 19 časova - HATE POETRY BELGRADE #2 Javno čitanje hate-mailova i komentara.
  • Učestvuju: Dragan Bursać i Anita Mitić. Moderira: Dragan Ilić.
  • 17. oktobar, sreda, 19 časova - Moja nordijska priča - Dimitrije Vujadinović. U saradnji sa Skadinavskim kutkom.
  • 18. oktobar, četvrtak, 19 sati - Predavanje Tanje Dikers: Zašto nam Hajnrih Bel danas nedostaje.
  • 19. oktobar, petak, 19 sati – 30/50: KROKODIL Sessions SURREAL & GROOVEHEADZ

Pitanje tolerancije i prihvatanja različitosti su najvažniji aspekti ovogodišnjeg festivala ilustracije I književnosti za decu KROKODOKODIL, koji se osim predstave sadrži i od nekoliko radionica i predavanja za odrasle. Prvi program za odrasle odigraće se u ponedeljak 15. oktobra u 19 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost pod naslovom O DUGMETU, ZLOGONJAMA I SREĆI – Kako se različitost prihvata u našem društvu?

U razgovoru će učestvovati: Jasminka Petrović, autorka knjige „O dugmetu i sreći“, Ljiljana Marinković, direktorka Kreativnog centra, Jovana Karaulić producentkinja filma „Zlogonje“ (producentska kuća Akcija produkcija) i Marko Manojlović, scenarista filma „Zlogonje“. Razgovor će moderirati Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL.

Prvo izdanje Hate poetry Belgrade organizovalo je Udruženje KROKODIL u novootvorenom Centru za savremenu književnost u septembru kada je ovaj format postao pravi hit! Drugi mesec zaredom Dragan Bursać i Anita Mitić čitaće pred publikom toksične komentare i mailove koje su dobijali poslednjih godina a događaj će moderirati Dragan Ilić.

Broj posetilaca je limitiran na pedeset.

Hate poetry je originalan format javnih nastupa nastao početkom 2012. godine u Berlinu. Prvi događaj neformalno je organizovala nemačko-turska novinarka Ebru Tašdemir, moderirala ga je nemačko-hrvatska novinarka i urednica Doris Akrap. Novinari stranog porekla i uglavnom leve političke orijentacije okupili su se tada u Taz kafeu u Berlinu i javno pred publikom čitali rasističke, preteće i druge uvredljive komentare koje su primali putem društvenih mreža ili mailom. Nastupi u okviru Hate poetry formata od tada su postali izuzetno atraktivni i popularni širom Nemačke a format je dobio brojne nagrade.

KROKODILova kuća za pisce tokom meseca oktobra ugostiće poznatu nemačku autorku Tanju Dikers. Ona je ujedno i 74. gošća koji boravi u KROKODILovoj rezidenciji. U nastavku prošlogodišnjeg obeležavanja stote godišnjice rođenja velikog pisca Hajnriha Bela, u četvrtak 18. oktobra u 19 sati, Tanja Dikers održaće predavanje o društvenoj i političkoj važnosti Belovog dela pod naslovom "Politički pisac Hajnrih Bel". Predavanje će biti održano na nemačkom jeziku uz obezbeđen simultani prevod. Tom prilikom predstavićemo i književni rad same Tanje Dikers. Ulaz je slobodan.

Tanja Dikers je rođena 25. septembra 1968. godine u Zapadnom Berlinu. Studirala je germanistiku, holandski jezik, severnoameričke studije i istoriju umetnosti na Slobodnom univerzitetu u Berlinu i na Univerzitetu u Amsterdamu. Diplomirala je interdisciplinarnim radom „Estetika uzvišenog u savremenom slikarstvu na primeru Barneta Njumana“. Svoje prve dve knjige, zbirke poezije, objavila je još tokom studija. Nakon završetka studija radi kao slobodna autorka, publicistkinja i teoričarka književnosti. Predaje germanistiku u inostranstvu. S porodicom živi u Berlinu.

Boravak Tanje Dikers realizuje se u saradnji s Goethe-Institutom Beograd i fondacijom Hajnrih Bel.

U petak 19. oktobra u 19 sati KROKODIL će predstaviti svoj najnoviji muzički format 30/50: KROKODIL Sessions. Reč je o mikro koncertima u trajanju od 30 minuta za 50 ljudi. U ovom nultom izdanju predstaviće se čuveni domaći reper SURREAL u originalnoj saradnji sa jazz bendom GROOVEHEADZ.

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Grupa Turisti

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.