Šesti festival KROKODOKODIL otvara predstava U tuđim patikama
Predstavu potpisuje Jasminka Petrović, Foto: Promo

najava

Šesti festival KROKODOKODIL otvara predstava U tuđim patikama

Ovogodišnji šesti po redu dečiji festival KROKODOKODIL će trajati od 12. oktobra u 13h pa do kraja juna 2019. godine

Objavljeno:

Festival KROKODOKODIL, koji zajednički organizuju beogradska udruženja KROKODIL i OK – Obrazovanje i kultura, u prvi plan stavlja književnost za decu i kulturu čitanja, kao i odgajanje nove čitalačke publike.

Ovogodišnji šesti po redu dečiji festival KROKODOKODIL će trajati od 12. oktobra kada se u 13 sati održava centralna manifestacija u Omladinskom pozorištu Dadov (Desanke Maksimović 6) pa do kraja juna 2019. godine. Tekst glavne predstave pod nazivom U TUĐIM PATIKAMA napisala je Jasminka Petrović, renomirana pripovedačica, performerka i srpska savremena spisateljica za decu i mlade. Režiju predstave potpisuje Vladan Đurković, a igra ansambl pozorišta Dadov.

U dolazećim mesecima predstava će proputovati u što je moguće više mesta u Srbiji, kako bi predstavila uzbudljiv i fantastični svet, stvoren tako da istovremeno zabavi i edukuje te angažuje mališane iz udaljenih naselja, manje razvijenih ili prigradskih naselja velikih gradova, uopšte iz mesta u kojima nedostaje kontakta sa savremenim kulturnim sadržajem.

Plakat festivala
Plakat festivala foto: Promo

Naziv ovogodišnjeg festivala nagoveštava temu – poštovanje različitosti. Namera festivala je da kroz četiri odabrane knjige ispita i postavi pitanja o odnosu sredine prema deci koja su na neki način drugačija od većine. Knjige koje će biti prikazane u okviru festivala su:

  • „Riko, Oskar i tajanstvene senke“ nemačkog pisca Andreasa Štajnhefela (Odiseja)
  • „Superuvce“, strip novelu Sisi Bel (Čarobna knjiga)
  • „Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca“ Šermana Aleksija (Urban Reads)
  • „O mačkama, notama i bubama“, Jasminke Petrović (Kreativni centar)

Pitanje tolerancije i prihvatanja različitosti su najvažniji aspekti ovogodišnjeg festivala, koji se osim predstave sadrži i od nekoliko radionica i predavanja za odrasle. Prvi program za odrasle odigraće se u ponedeljak 15. oktobra u 19 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost pod naslovom O DUGMETU, ZLOGONJAMA I SREĆI – Kako se različitost prihvata u našem društvu?

U razgovoru će učestvovati: Jasminka Petrović, autorka knjige „O dugmetu i sreći“, Ljilana Marinković, direktorka Kreativnog centra, Jovana Karaulić producentkinja filma „Zlogonje“ (producentska kuća Akcija produkcija) i Marko Manojlović, scenarista filma „Zlogonje“. Razgovor će moderirati Ana Pejović iz Udruženja KROKODIL.

KROKODOKODIL, festival književnosti i ilustracije za decu, pokrenut je 2013. godine. Godišnjeg je karaktera i namenjen najmađim generacijama čitalaca u našoj zemlji.

Festival književnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL formiran je oko premise da je od neimerne važnosti doprinositi razvoju buduće čitalačke publike na dinamičan, sistematičan i kontinuiran način. Društva koja se ponose popularnošću čitanja jesu upravo ona koja imaju pažljiv i temeljan sistem formiranja navika kod dece i to od najranijeg detinstva. Festival kniževnosti i ilustracije za decu KROKODOKODIL ima za cilj da ostvari upravo to, i to korišćenjem različitih vizuelnih i audio materijala te dramaturgije, režije, dekora i mizanscena što rezultira mešavinom festivalskog i pozorišnog događaja uz uključivanje najsavremenije multimedije kako bi čitav događaj što bolje bio prilagođen osećaju za ritam i načelnom senzibilitetu najmlađe čitalačke publike.

Festival je prvi put održan u aprilu 2013. godine u Kulturnom centru Majdan, sa temom „Kako nastaje knjiga“, i na festivalu su nastupali spisateljsko – ilustratorski parovi Jasminka Petrović i Bob Živković iz Srbije, i Ana Đokić i Darko Macan iz Hrvatske, uz pomoć voditelja Raše Popova. Godine 2014. festival je za centralnu temu imao horor priču, s naslovom „Kako pobeći iz horor priče“ i održan je 15. oktobra u pozorištu Dadov. Godine 2015. tema je bila odnos dečje književnosti i dečjeg filma „Biblioskop“, i održan je 21. oktobra u Dadovu. Godine 2016. festival se bavio bajkama u književnosti pod nazivom „Kako su Lola i Ivica spasili bajke” i održan je 16.11. u Dečijem kulturnom centru. Godine 2017. tema je bila putovanje u književnosti za decu, i održan je 17.11. u Dadovu pod nazivom „Putovanje u središte knjige“.

Organizatori: Udruženje KROKODIL i Udruženje OK – Obrazovanje i kultura.

Partner: Omladinsko pozorište Dadov

Festival pomogli: Ministarstvo kulture Republike Srbije i književna mreža Traduki, kao i program Kreativna Evropa kroz projekat SILO. Na programu SILO učestvuju i UC Leuven-Limburg (Belgija), Aarhus Universitet (Danska), Cultuurhuis de Warande (Belgija), Fundación Uxío Novoneyra (Španija), Câmara Municipal da Madalena do Pico (Portugalija), Szepirok Tarsasaga (Mađarsko udruženje pisaca) (Mađarska), Aarhus Public Libraries (Danska).

BONUS VIDEO: Espreso intervju - Aleksandar Zograf

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.