Književnica Ivana Đilas u Beogradu i Novom Sadu (FOTO)
Foto: Promo

GOSTOVANJE

Književnica Ivana Đilas u Beogradu i Novom Sadu (FOTO)

Svojim romanom „Kuća“ osvojila slovenačku javnost ušavši u konkurenciju za najveće tamošnje književne nagrade

Objavljeno:

Izdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom najavljuje gostovanje poznate slovenačke spisateljice i rediteljke, inače rođene Beograđanke Ivane Đilas u Novom Sadu i Beogradu.

Ivana Đilas je svojim romanom „Kuća“ osvojila slovenačku javnost ušavši u konkurenciju za najveće tamošnje književne nagrade, nakon čega je knjiga postala ozbiljan bestseler.

I u Srbiji knjiga je doživela veliki uspeh, za samo tri meseca prodato je više od 1.000 primeraka i u pripremi je drugo izdanje.

Ivana će u četvrtak 4. oktobra u 19h gostovati u knjIžari Bulevar books u Novom Sadu gde će u razgovoru sa novinarkom Marijom Ratković i urednikom izdavačke kuće Booka Ivanom Bevcom predstaviti svoj debitantski roman.

U petak 5. oktobra Ivana će se družiti sa čitaocima i potpisivati knjigu i u Beogradu, u knjižari Bookastore (Cara Lazara 12) od 17 do 18:30.

Naslovnica knjige
Naslovnica knjige foto: Promo

Ivana Đilas (1976) odrastala je u Beogradu osamdesetih i devedesetih godina. Diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Godine 1999, usred NATO bombardovanja Srbije, seli se u Sloveniju i tamo završava postdiplomske studije kod Dušana Jovanovića.

Do sad je režirala preko pedeset predstava za decu i odrasle u svim slovenačkim pozorištima, i za njih dobila važne nagrade. U Beogradu je režirala samo jednu predstavu, Bračna igra u Ateljeu 212, koju su Svetlana Bojković i Petar Kralj igrali jedanaest godina. U pauzama između proba piše kolumnu za poznati slovenački nedeljnik Mladina, o jednakim mogućnostima i prihvatanju drugačijeg. Teme nalazi u stereotipima današnjeg društva kada su u pitanju iseljeništvo, izbeglištvo, nacionalizam, jednakost polova, materinstvo posle četrdesete, koncepti roditeljstva, stigmatizacija starih, debelih i drugačijih.

Povod za pisanje prvenca Kuća bio je članak Priča o neuspehu, koji se viralno raširio internetom. Prvo izdanje romana Kuća rasprodato je za mesec i po dana. Piše britko, uz pravu dozu gorko-slatkog humora. Trenutno radi doktorat o prenošenju stereotipa kroz umetnost za decu, na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani.

BONUS VIDEO: OVACIJE ZA FILHARMONIJU U GRACU: Pogledajte kako svira najbolji orkestar u Srbiji

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.