LIK I DELO: Vladimir Tabašević u Centru za savremenu književnost
Foto: Promo

Krokodil predstavlja

LIK I DELO: Vladimir Tabašević u Centru za savremenu književnost

Utorak od 19h, u Karađorđevoj 43

Objavljeno:

Vladimir Tabašević je retka i neobična pojava na književnom nebu Srbije. Njegovi romani „Tiho teče Misisipi“i „Pa kao“ našli su se u finalu NIN-ove nagrade dve godine zaredom. Oba puta se činilo da im je najveća književna nagrada kod nas za dlaku izmakla. Ostavljajući po strani pitanje književnih nagrade i sve njihove varljivosti, sa sigurnošću se može reći da Vladimir Tabašević u domaću prozu uvodi jedan potpuno nov jezik a najavljuje i korenitu promenu senzibiliteta.

Kako izgleda na svojim plećima nositi svu tu pažnju koja mu je, samo naizgled, odjednom pripala? Takođe, koliko je pitanje klase danas aktuelno u književnosti? Da li je moguće govoriti o njenoj autonomiji u kapitalizmu? Kakva je to „patološka potreba za pisanjem“ koju valja hraniti i negovati ne bi li se pretvorila u čudovište? O svemu tome ali i o mnogo čemu još, u premijernom izdanju KROKODILovog formata LIK I DELO, s Vladimirom Tabaševićem razgovaraće profesorka komparativne književnosti i urednica, Jasmina Radojičić.

Jasmina Radojičić je diplomirala na Odseku za komparativnu književnost u Novom Sadu. Nakon osnovnih studija masterirala je na programu „Evropska književnost i kultura“ na univerzitetima u Bolonji i Solunu. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija iz književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavljuje u domaćim i stranim književnoteorijskim časopisima. Od 2015. radi kao urednica u izdavačkoj kući Laguna.

Vladimir Tabašević, rođen u Mostaru 1986. godine, pod punim imenom Bošnjak-Tabašević Vladimir. Studirao filozofiju u Beogradu. Objavio nekoliko zbirki poezije i romane "Tiho teče Misisipi" i "Pa kao".

BONUS VIDEO: FAŠIZAM NIJE PAO SA NEBA U NAŠE ŽIVOTE, ON JE DUBOKO UKORENJEN! Snažnim govorom otvoren 52. BITEF!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.