Japanski pisac Haruki Murakami odustaje od alternativnog Nobela
Foto: Profimedija

iznenadio javnost

Japanski pisac Haruki Murakami odustaje od alternativnog Nobela

Želi da se koncentriše na pisanje, daleko od medijske pažnje

Objavljeno: 09:09h

Japanski pisac Haruki Murakami zamolio je da se povuče njegova nominacija za alternativnu Nobelovu nagradu za književnost, koja će biti dodeljena umesto zvaničnog "Nobela", odloženog zbog seksualnog skandala koji je potresao Švedsku akademiju.

Jedan od najčitanijih japanskih pisaca svih vremena je dugogodišnji kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, ali mu ta nagrada izmiče iz godine u godinu.

Murakami je izrazio zahvalnost zbog nominacije, ali je rekao da želi da se "koncentriše na pisanje, daleko od medijske pažnje", što su preneli organizatori nove nagrade akademije.

Nisu izneti nikakvi drugi detalji Murakamijeve odluke.

Protagonisti kulture u Švedskoj su rešili da dodele novu nagradu kao svojevrsnu zamenu za klasičnog Nobela, "kako bi garantovali da će međunarodna nagrada za književnost ipak biti dodeljena u 2018", naveli su organizatori.

Glavni favoriti za nagradu su bili britanski pisac Nil Gejmen i japanski autor Haruki Murakami, a pored njih u konkurenciji su Mariza Konde i Kim Tuj. "Svi oni (sem Murakamija, op.a) su izrazili entuzijazam povodom nominacije", naveli su organizatori. Pobednik će biti proglašen u oktobru.

BONUS VIDEO: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara

(Espreso.co.rs/ Japantimes.co.jp)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.