Debata u novootvorenom Krokodilovom centru za savremenu književnost: Postoji li "gej kreativnost"?
Foto: Promo

povodom predstojećeg prajda

Debata u novootvorenom Krokodilovom centru za savremenu književnost: Postoji li "gej kreativnost"?

Ovaj tribinski program održaće se u utorak 11. septembra od 19h, dok će u četvrtak 13. septembra biti predstavljen Remarkerov podcast "Zadovoljstvo u tekstu"

Objavljeno:

Od početka novog veka i milenijuma, kad je izdavačka kuća Rende simultano pokrenula prvu gej-ediciju u Srbiji KONTRABUNT kao i prateću kvir-ediciju ((O))RG kako bi pružila podršku LGBTQ populaciji i stvaralaštvu, pa do danas kada se barem jedan broj autorki i autora otvoreno homoseksualne orijentacije stabilizovao u našoj književnoj i ne samo književnoj javnosti (Jasna Žmak, Lejla Kalamujić, Nora Verde, Dragoslava Barzut itd. imena su koja prva padaju na pamet) postavlja se opravdano pitanje – postoji li i treba li nam uopšte nešto što bismo, u nedostatku boljeg izraza, mogli da nazovemo “gej kreativnošću”?

Šta konstituiše ovakvu vrstu identitetskog određenja umetničkog stvaralaštva? Da li je u pitanju seksualna orijentacija autorke ili autora nezavisno od tematskog okvira koji se obrađuje? Ili je to, naprotiv, jedino i neizostavno tema dela? Ili možda bilo šta od ovo dvoje? Dalje, da li dela gej autorki i autora treba objavljivati upravo zato što donose novi – manjinski – senzibilitet i u tom smislu primenjivati princip pozitivne diskriminacije ili se valja voditi isključivo dobro oprobanim izdavačkim principima koji se kreću u širokom luku od komercijalnog kapaciteta do (srazmerno) visokog književnog dometa? Da li su nam i dalje potrebne edicije kakve su bile spomenute KONTRABUNT i ((ORG)) ili su se vremena u međuvremenu toliko promenila da slobodno možemo da ih ostavimo u prošlosti?

Krokodilov centar za savremenu književnost
Krokodilov centar za savremenu književnost foto: Promo, Aleks Dmitrović

O svemu tome i još o mnogo čemu drugog s moderatorom, piscem Vladimirom Arsenijevićem, razgovaraće u utorak 13. septembra od 19 sati u KROKODILovom Centru za savremenu književnost učesnici debate “POSTOJI LI GEJ KREATIVNOST?” – teoretičarka književnosti Tatjana Rosić, autorka Marija Knežević i izdavač Ivan Bevc.

U četvrtak 13. Septembra od 19 sati Remarkerov podcast "Zadovoljstvo u tekstu" obeležiće prvu godišnjicu postojanja, i to prvi put pred publikom uživo! Autori Biljana Srbljanović i Vladimir Cerić razgovaraće o pop-kulturnim fenomenima današnjice na akademski i relaksiran način.

KROKODILOV CENTAR ZA SAVREMENU KNJIŽEVNOST

Karađorđeva 43

Debata: Postoji li “gej kreativnost”?

UTORAK, 11. SEPTEMBAR 2018, 19:00

Učestvuju:

– Tatjana Rosić, profesorka FMK-a i teoretičarka književnosti

– Marija Knežević, autorka

– Ivan Bevc, izdavač

MODERIRA: Vladimir Arsenijević, pisac

Remarkerov podcast "Zadovoljstvo u tekstu"

ČETVRTAK, 13. SEPTEMBAR 2018, 19:00

Učestvuju:

– Biljana Srbljanović

– Vladimir Cerić

BONUS VIDEO: Film "Izgrednici" Dejana Zečevića izabran za srpskog kandidata za Oskara

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.