"Alternativna" Nobelova nagrada za književnost biće dodeljena krajem godine, Haruki Murakami i Nil Gejmen u najužem izboru
Foto: Profimedija

KOntroverze oko nagrade

"Alternativna" Nobelova nagrada za književnost biće dodeljena krajem godine, Haruki Murakami i Nil Gejmen u najužem izboru

Dobitnik "alternativnog" Nobela biće poznat 12. oktobra

Objavljeno: 16:14h

Zbog seksualnog skandala koji je potresao Švedsku akademiju prošle godine, dodeljivanje Nobelove nagrade za književnost je bilo odloženo do daljnjeg, dok se ne reše brojni problemi u ovoj instituciji.

Protagonisti kulture u Švedskoj su rešili da dodele novu nagradu kao svojevrsnu zamenu za klasičnog Nobela, "kako bi garantovali da će međunarodna nagrada za književnost ipak biti dodeljena u 2018, ali i da bi podsetili kako književnost treba da asocira na demokratiju, otvorenost, empatiju i poštovanje", navode organizatori.

Glavni favoriti za nagradu su britanski pisac Nil Gejmen i japanski autor Haruki Murakami, kome već godinama "za dlaku" izmiče ova nagrada. Pored njih, u konkurenciju su Mariza Konde i Kim Tuj.

Nil Gejmen
Nil Gejmen foto: Profimedia

U suprotnosti sa pristupom "iza zatvorenih vrata" karakterističnim za Švedsku akademiju, Nova Akademija je zamolila švedske bibliotekare da podnesu nominacije za autore. Potom je otvoreno globalno glasanje, tokom kojeg je konkurencija sa 47 imena spala na četiri.

Konačna odluku će doneti stručna komisija sačinjena od istaknutih švedskih intelektualaca.

Dobitnik "alternativnog" Nobela biće poznat 12. oktobra, dok će nagrada biti dodeljena na zvaničnoj ceremoniji 9. decembra ove godine. Potom će Nova Akademija biti rasformirana, dok Švedska akademija planira da kompenzuje pauzu dodelom dve nagrade u 2019. godini.

BONUS VIDEO: JUŽNI VETAR OSVOJIO 4 NAGRADE U NIŠU: Naisa za Miloša Bikovića, ovim snimkom je oduševio PUBLIKU!

(Espreso.co.rs / Thebookseller.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.