"Izgubljena biblija", knjiga zbog koje je razbijen izlog u centru Beograda
Foto: Zvonko Ninkov

svetski bestseler

"Izgubljena biblija", knjiga zbog koje je razbijen izlog u centru Beograda

Tokom jučerašnjeg dana jedan čovek je kamenom razbio stakleni izlog knjižare, jer je na njemu bio omot knjige sa naslikanim pentagramom

Objavljeno: 16:32h

Otkako je sveta i veka i pisane reči, knjige izazivaju snažne emocije koje nadilaze uobičajenu percepciju umetničkog dela. Najčuveniji istorijski slučaj je ceremonijalno nacističko spaljivanje knjiga, koje nisu bile u skladu sa zvaničnom ideologijom Hitlerove Nemačke.

Osamdesetih godina prošlog veka, Salman Ruždi se našao na udaru muslimanskog sveta zbog načina na koji je u svom delu "Satanski stihovi" prikazao proroka Muhameda. Iranski verski vođa Ruholah Homeini izriče 14. februara 1989. godine fatvu (smrtna presudu) za Salmana Ruždija i obećava nagradu od četiri miliona dolara za njegove ubice, te se ovaj autor godinama kasnije krije u Engleskoj.

Premda slučaj razbijanja izloga knjižare Vulkan nosi nešto skromnije konsekvence i istorijski značaj, ovo je još jedan primer emotivnog doživljaja književnosti, koji ovoj grani umetnosti pripisuje ideološki ispred artističkog značaja.

Tokom jučerašnjeg dana jedan čovek je kamenom razbio stakleni izlog knjižare, jer je na njemu bila knjiga Igora Berglera "Izgubljena biblija", koja na naslovnoj strani ima nacrtan pentagram. O ovom slučaju možete više čitati u našoj posebnoj vesti:

"Izgubljena Biblija" je evropski i svetski bestseler prodat u preko sto hiljada primeraka za manje od godinu dana. Vulkan izdavaštvo prvi put objavljuje delo rumunskog autora Igora Berglera. "Izgubljena Biblija" je namenjena ljubiteljima inteligentnih istorijskih trilera i verujemo da će njen kvalitet prepoznati brojni čitaoci širom zemlje, bez obzira na nemili događaj koji se nedavno desio", rečeno nam je iz izdavačke kuće koja je objavila knjigu.

Autor knjige Igor Bergler je studirao filmsku režiju, scenario i teoriju filma, a za 12 filmova potpisuje scenario i režiju. Izdvaja Džojsa i Fuentesa kao najdraže pisce, ali odmah uz njih dodaje Borhesa i Danila Kiša. "Strastveno navija za fudbalski klub Juventus, obožava svog mačka Ferdinanda, a najdraži intelektualac mu je Umberto Eko", stoji među njegovim biografskim podacima.

Otkako je Den Braun sa "Da vinčijevim kodom" stekao svetsku slavu baveći se u svojim delima teorijama zavere unutar katoličke crkve i Hrišćanstva uopšte uzev, ovakav format (pseudo)istorijskog romana i trilera je postao popularan širom sveta. Međutim, izazivao je i oprečne reakcije, neretko kod auditorijuma koji se radije bavio istorijskim faktima od umetničke vrednosti dela.

Na nesreću, i naša sredina je dala "doprinos" kontroverznom prijemu dela koja se bave hrišćanstvom, no nadamo se da je ovo samo usamljeni slučaj zbunjenog pojedinca.

BONUS VIDEO: JUŽNI VETAR OSVOJIO 4 NAGRADE U NIŠU: Naisa za Miloša Bikovića, ovim snimkom je oduševio PUBLIKU!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.