VRELI KNJIŽEVNI AVGUST U IZDANJU BOOKE: Tri izuzetna nova izdanja
Foto: Promo

NOVO

VRELI KNJIŽEVNI AVGUST U IZDANJU BOOKE: Tri izuzetna nova izdanja

Romani koje ćete voleti

Objavljeno:

Izdavačka kuća Booka objavila je tri izuzetna nova, aktuelna naslova savremene svetske književnosti. U pitanju su najnoviji roman francuskog hitmejkera Frederika BegbedeaŽivot bez kraja“, hit leta, roman „Razdvojenost“ mlade autorke Kejti Kitamure i kratak ali furiozan roman najveće zvezde holandske književnosti Tomija ViringeMlada lepa žena“.

Frederik Begbede Život bez kraja

Najveći dendi savremene evropske književnosti i neosporni ljubimac domaće publike Frederik Begbede vraća se mega-bestselerom „Život bez kraja“. Ovo je roman u kome se obračunava sa sopstvenom (be)smrtnošću, tom opsesijom modernog čoveka, obilazeći svet u potrazi za čarobnim napitkom večne mladosti.

Duhoviti, satiričan, provokativan do bezobrazluka, ali i ljubavnički i roditeljski nežan do neprepoznavanja, Begbede još jednom poentira i ostavlja iza sebe još jedno delo koje ga svakako približava besmrtnosti.

Frederik Begbede
Frederik Begbede foto: Promo

Frederik Begbede (Frédéric Beigbeder, 1965) je jedan od najznačajnijih, najprovokativnijih i najpopularnijih savremenih francuskih pisaca. Do sada je objavio romane: Mémoire d'un jeune homme dérangé, Praznik u komi (Vacances dans le coma), Ljubav traje tri godine (L'amour dure trois ans),699 dinara (99 francs), Windows on the World, Romantični egoista (L'égoïste romantique), U pomoć, molim za oproštaj (Au secours pardon), Francuski roman (Un roman français), Una i Selindžer (Oona & Salinger), Život bez kraja (Une vie sans fin). Osim pisanjem bavio se i advertajzingom, radio je za brojne magazine, vodio je TV šou. Godine 1994. osnovao je književnu nagradu “Prix de Flore” koja se svakog novembra dodeljuje talentovanim piscima (među dobitnicima su Mišel Uelbek i Ameli Notomb) u legendarnom Cafe de Flore, u kome se nekada okupljala intelektualna elita, kao što su bili Žan-Pol Sartr, Simon De Bovoar i drugi.

Frederik Begbede 'Život bez kraja
Frederik Begbede "Život bez kraja" foto: Promo

Kejti Kitamura

Razdvojenost

Ona se složila sa svojim nevernim mužem da je vreme da se razdvoje. Neka to u datom trenutku bude strogo privatna stvar, nikome neće reći, i neka zasad ostane između njih dvoje. Kad otpočne svoj novi život bez njega, stiže joj vest da je Kristofer nestao u dalekoj regiji negde na jugu Grčke. Okleva da krene za njim, mada njegova majka to od nje očekuje, i dalje zadržavajući za sebe da oni zapravo već neko vreme ne žive zajedno, da čak nije ni znala gde je on. U dubini duše nije čak ni sigurna da želi da ga pronađe. Kada njena potraga dobije šokantan rasplet, ona shvati da zapravo razume manje nego što je mislila kada je u pitanju odnos sa čovekom koga je nekada volela.

Kejti Kitamura 'Razdvojenost
Kejti Kitamura "Razdvojenost" foto: Promo

Napeta i bespoštedna priča o intimnosti i nevernosti, Razdvojenost ogoljava sve ono što nas zapravo uvek duboko deli od unutrašnjeg života drugih, ma koliko sa njima bili bliski. Minuciozno i hladnokrvno precizno, Kati Kitamura nas uvlači u iskustvo žene na ivici, čija je priča i zavodljiva i pomalo zastrašujuća.

„Besprekorno vođena priča, koja ide svojim tokom toliko uverljivo konsekventno da je svako i najmanje istupanje bremenito značenjem. Divno.“ Karl Uve Knausgor

„Hemingvej se vratio u život – ovoga puta u liku žene.“ Tom Makarti

Kejti Kitamura
Kejti Kitamura foto: Promo

„Kitamurina proza je sva u zaletu, kombinuje intrigantnost stila Elene Ferante s vrhunskom napetošću onog neminovnog pitanja ’ko je ubica?’.“ Elle

Kejti Kitamura je američka kritičarka i novinarka. Autorka je romana Gone to the Forest i The Longshot, koje su oba bili u finalnom izboru za nagradu New York Public Library’s Young Lions Fiction Award. Kitamura piše za Njujork Tajms, Gardijan i Grantu. Živi u Njujorku.

Tomi Viringa Lepa mlada žena

Uspešni naučnik, četrdesetdvogodišnji virolog Edvard Landauer, koji, reklo bi se, ima sve osim partnerke, pogođen je kao gromom iz vedra neba lepotom studentkinje koja je prošla pored njega na biciklu. Uslediće brz i pomalo neočekivan zaplet i rasplet: strasna ljubav, brak, njeno zaposedanje njegovog celokupnog života, stana i mišljenja, plačljivo dete koje ima sudbonosnu ulogu u njegovom životu, i njegovo gorko i potpuno razočaranje u sve što je znao, radio, u šta je verovao.

Fascinantna, srećom duhovita i ironična, vivisekcija brzog uspona i još bržeg (ras)pada jedne veze i braka u maestralnom Viringinom romanu poprima razmere kratke ali ozbiljne studije današnjih porodičnih odnosa u kojima sva pravila polako prestaju da važe.

 Tomi Viringa
Tomi Viringa foto: Promo

„Brutalno precizno.“ — Cathy Rentzenbrink, Stylist

„Književnost u najpotentnijem izdanju.“ — Julie Myerson, The Observer

„Bolan i poput žileta oštar portret muškarca u srednjim godinama, napet, koncizan i prelepo napisan roman.“ — Mariella Frostrup, BBC Radio 4

Tomi Viringa, jedan od najvećih savremenih holandskih pisaca, rođen je 1967. godine u holandskom mestu Hor. Za svoja književna dela dobio je nekoliko najvećih književnih nagrada holandskog jezičkog područja (F. Bordewijk, Libri ) i preveden je na sve najznačajnije svetske jezike. Kritika ga često poredi sa Rotom, Kucijem i Zebaldom. Osim književnošću Tomi Viringa se bavi i pisanjem scenarija, kolumni ali i muzikom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.