Strip od koga će vas zaboleti stomak, što od smeha, što od muke: SUPERSMEDEREVAC NIJE MRTAV, ponovo nadleće Srbiju
Foto: Supersmederevac, Ivan Tobić, Miloš Trajković Buci

ne propustite priliku

Strip od koga će vas zaboleti stomak, što od smeha, što od muke: SUPERSMEDEREVAC NIJE MRTAV, ponovo nadleće Srbiju

U ovom stripu pojavljuju se King Kong, visoki državni funkcioneri, KUD Idijoti, Toma Zdravković, Mačak Fric, Smederevska Mindža i još sijaset neverovatnih likova u najneočekivanijim situacijama. Ono što je još neobičnije, autori stripa su tinejdžeri. Ako ih do sad niste upoznali, evo prilike - 5. jul u Smederevu, klub Etno, 7. jul u Beogradu, u bašti SKC-a.

Objavljeno:

Krajem devedesetih, dva klinca u Smederevu crtala su strip o onom što vide oko sebe. Njihov junak nosio je karirane pantalone kao i većina njihovih vršnjaka u grandž fazonu, a ono što ga je odvajalo od ostatka sveta bile su, naravno, super moći.

foto: Supersmederevac, Miloš Trajković Buci, Ivan Tobić

Cane, kako se momčina zvala, pretvarao se posle 52 gutljaja vode sa lokalnog izvora u Supersmederevca, heroja sa brojnim moćima, koji se suprotstavlja čamotinji u malom provincijskom gradu, pod Miloševićevom vlašću. Njegov oponent takođe je imao supermoći, kao u svakom pravom Marvelovom stripu. Uz to, imao je i lik Dušana Matkovića, visokog funkcionera SPS-a i tadašnjeg direktora smederevske železare.

Glavni negativac u stripu ima lik nekadašnjeg visokog funkcionera SPS-a
Glavni negativac u stripu ima lik nekadašnjeg visokog funkcionera SPS-afoto: Supersmederevac, Miloš Trajković Buci, Ivan Tobić

Sve dalje, glupo je prepričavati. Autori stripa, tinejdžeri, petnaestogodišnji crtač Miloš Trajković Buci i tek malo stariji scenarista Ivan Tobić, borili su se preko Supersmederevca sa svim što ih je mučilo ili im smetalo u okruženju. Videli su oko sebe puno nepravde, pa su probleme rešavali na jedini način na koji s mogli - bežeći u kreativnost, u svet u kom su pojavljivali njihovi omiljeni filmski i strip junaci i bendovi, u kom je sve bilo dozvoljeno i moguće.

foto: Supersmederevac, Miloš Trajković Buci, Ivan Tobić

Strip "Supersmederevac" izlazio je godinu u jedinim lokalnim nezavisnim novinama, “Smederevskoj Sedmici”, i izazvao nemalu pažnju u “kraju”. Što bi zapravo značilo da ga je više ljudi prepričavalo, nego što ga je čitalo. Posle toga, preselio se u legendu, da bi se nakratko “povampirio” u vidu izložbe, koja je gostovala na brojnim festivalima po nekadašnjoj Jugi, ili kako bi se danas reklo, u regionu”. Izložbu su pratili i neprepričljivi muzički nastupi scenariste, koji u međuvremenu stekao veliki andergraund imidž, u istom tom regionu, i postao Tobić Tobić Idol Mladih, multimedijalni umetnik čije akcije privlače veliku pažnju javnosti.

Današnja neobična vremena prizvala su nekako ponovo ovog superheroja, koji se, u skladu s tranzicijom ovoga puta pojavljuje u luksuznoj inkarnaciji i izdanju "fensi" izdavačke kuće "Besna kobila", koja se prošle godine oktila Ninovom nagradom za roman "Luzitanija", Dejana Atanackovića. Novi, stari “Supersmederevac” sadrži sve objavljene epizode, a tu su i brojni dodaci kao što je dugoočekivani ekskluzivni intervju sa sredovečnim Supersmederevcem.

foto: Supersmederevac, Miloš Trajković Buci, Ivan Tobić

Supersmederevac predstavljen je i iz ugla istaknutih domaćih strip crtača i karikaturista, a izdanje sadrži i obiman leksikon smederevskih pojmova koji predstavlja svojevrsnu alternativnu enciklopediju Smedereva.

foto: Supersmederevac, Marko Somborac

Pomocija ovog izdanja biće održana 5. jula u Smederevu, u klubu Etno, a Beograđani će moći da ga upoznaju 7. jula u Bašti SKC-a. Nakon promocije stripa, održaće se i koncert benda Hotel Makedonija, poznatog po energičnim nastupima i čudnom zvuku koju opisuju kao sajkogradsku muziku ili vlaški pank.

foto: Supersmederevac

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.