U 85. GODINI: Umro američki pisac Filip Rot
Foto: Reuter/Eric Thayer

DOBITNIK PULICEROVE NAGRADE

U 85. GODINI: Umro američki pisac Filip Rot

Napisao je više od 30 romana i zbirki priča

Objavljeno: 07:50h

Slavni američki pisac Filip Rot, dobitnik Pulicerove nagrade za roman "Američka pastorala", umro je u utorak u 85. godini, objavili su američki mediji.

Rođen 1933. u Njuarku u Nju Džerziju u porodici američkih Jevreja srednje klase poreklom iz Galicije, Rot je u svojim delima često prikazivao neuroze i opsesije jevrejskih intelektualaca u Sjedinjenim Državama.

Napisao je više od 30 romana i zbirki priča. Dobitnik je brojnih nagrada, a decenijama se nalazio na užem spisku kandidata za Nobelovu nagradu za književnost koju međutim nikada nije dobio.

Diplomirao je književnost na Univerzitetu u Čikagu, pa je predavao kreativno pisanje i komparativnu književnost na više univerziteta u SAD-u.

Pažnju čitalaca i kritike privukao je zbirkom priča "Zbogom, Kolumbus" 1959. godine, a svetski uspeh postigao je romanom "Portnojeva boljka" deset godina kasnije.

Ostali važniji romani su mu "Pisac iz sene", "Oslobođeni Zuckerman" i "Sabbathovo teatar", kao i epska trilogija o američkom društvu u drugoj polovini 20- veka "Američka pastorala", "Udala sam se za komunistu" i "Tragovi na duši". BONUS VIDEO: MAMA HOĆEMO LI I MI JESTI IZ KONTEJNERA KAD NAS ČIKE IZBACE? Samohranoj majci sa sinom (6) PONOVO preti prinudno iseljenje!

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.