NAJPOZNATIJI PISAC NA SVETU DOLAZI U SRBIJU: A kad pročitate ŠTA JE URADIO 1999, oduševićete se! (VIDEO)
Ju Nesbe, Foto: Profimedia

Multitalentovan

NAJPOZNATIJI PISAC NA SVETU DOLAZI U SRBIJU: A kad pročitate ŠTA JE URADIO 1999, oduševićete se! (VIDEO)

Najveću slavu im donosi album Gym iz 1996, dok je Turn Me On iz 1998. dobio najbolje ocene kritike

Objavljeno:

U susret prvoj poseti norveškog kralja krimića Srbiji 7. maja, upoznajte Ju Nesbea kao frontmena i gitaristu norveškog rok benda Di Derre.

Nesbe je odrastao u porodici velikih zaljubljenika u muziku - oca koji je slušao kantri i brata, velikog fana Bitlsa. Pod njihovim uticajem, Nesbe je tražio sopstveni muzički ukus krećući se od glam i progresiv roka (Emersen, David Bowie and Frank Zappa) do novog talasa američkog roka (REM, Green Day, Dream Syndicate). Međutim, prekretnica je bila na koncertu Brusa Springstina u Švedskoj kada je došao sa idejom o sopstvenom bendu.

Sa bratom Knutom Nesbeom (gitara) i drugarima Magnusom Larsenom (bas gitara) i Espenom Stenhamerom (bubnjevi), Ju Nesbe (vokal i gitara) je 1992. godine osnovao norveški rok bend Di Derre. Ovi momci iz norveškog Molda nisu imali neke velike ambicije. Stvarali su muziku za sebe na tekstove o stvarima, ljudima i događajima koji su na ovaj ili onaj način bili povezani sa njihovim rodnim Moldom.

Prvi singlovi su se odmah zavrteli na TV3 što je trasiralo dalji put Di Derre-a čiji članovi nisu baš bili sigurni da li bi objavili album. S druge strane, stvarajući muziku su shvatili da ipak žele da to podele sa publikom, a onda su počela da se javljaju i izvesna očekivanja od strane publike.

Tako su ipak objavili debi album "Den Derre med Di Derre" 1993. godine. Međutim, pravi komercijalni uspeh je usledio godinu dana kasnije sa albumom "Kvinner og klær" (Žene i garderoba) koji je kasnije preimenovan u "Jenter og sånn" (Devojke i stvari) nakon što im je istoimeni časopis pretio tužbom. Album je bio rasprodat u 200.000 primeraka što ga svrstava u jedne od najuspešnijih u norveškoj muzičkoj industriji.

Usledila su još dva studijska albuma i Best of kompilacija. Najveću slavu im donosi album Gym iz 1996, dok je Turn Me On iz 1998. dobio najbolje ocene kritike.

Od 1998. se bend retko pojavljuje i održi tek poneki koncert kao što su nastupi na Molde Džez Festivalu.

Legenda kaže da je neko Nesbeu jednom rekao da bi mogao da napiše knjigu o putovanjima s bendom i on je to shvatio kao izazov. Otišao je u Australiju na šest meseci i vratio se sa prvom knjigom o detektivu Hariju Huleu. Ostalo je istorija.

Ovo će inače biti njegova prva poseta Beogradu gde je izdavačka kuća Laguna objavila 16 njegovih romana. Nesbe je hteo da dođe u Beograd 1999. tokom bombardovanja, ali je dobio neobičan uslov od vladajuće partije - da povede bend i svira na stadionu u Beogradu. Pošto bi se to protumačilo kao podrška Slobodanu Miloševiću, Nesbe je odbio. Probao je da uđe sam preko granice, ali ga nisu pustili.

Bonus video: ČITAVA KUĆA ZA SAMO JEDAN DAN? O, da i to za samo 8.000 evra!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.