BIĆE RATA U JUGOSLAVIJI: Veliki pisac pred sam kraj života, s očajem u glasu, predviđao je najgore (VIDEO)
Sve što niste znali o Danilu Kišu, Foto: Printscreen

O njegovom životu

BIĆE RATA U JUGOSLAVIJI: Veliki pisac pred sam kraj života, s očajem u glasu, predviđao je najgore (VIDEO)

Paskal Delpeš, supruga Danila Kiša, ovih dana organizuje promociju novog izdanja knjige "Psalam 44", prvo u Bordou, a potom u Memorijalu Šoa u Parizu

Objavljeno:

Time je zaokruženo izdavanje svih njegovih knjiga na francuskom jeziku. Paskal Delpeš pričala je za novi broj Nedeljnika o piščevim prijateljima i navikama, selidbi u Francusku nakon afere plagijat, prepirkama sa levičarima i nacionalistima, Kišovim unutrašnjim borbama...

"On je u Francuskoj pisac koji uživa ogromno poštovanje i prestiž među piscima i intelektualcima, ali je nažalost prilično nepoznat široj publici", rekla je Paskal Delpeš.

Paskal je uspešni prevodilac velikih jugoslovenskih pisaca. Bila je i direktorka Francuskog kulturnog centra u Beogradu. Ona je govorila i o najtežem periodu u Kišovom životu, afere o "plagijatu" posle izdavanja knjige "Grobnica za Borisa Davidoviča".

"Ta afera je bila grozna i mogla je da se završi opasno. Kiš se branio sam i pobedio na sudu. Pisane su i knjige o tome šta se krilo u pozadini tog slučaja. Međutim, bitno je da se zna da on nikada nije bio proteran iz Jugoslavije. Za razliku od brojnih disidenata iz drugih zemalja Istočne Evrope, Kiš je mogao da ostane u Jugoslaviji da je tako želeo, ali je ipak odlučio da se udalji od svega toga i da dođe u Francusku. Vratio je NIN-ovu nagradu. To je bio njegov odgovor, ali jugoslovenska unutrašnja politika nikada nije bila tema njegovih knjiga. Ne biti ni komunista ni nacionalista nije bila laka pozicija u Jugoslaviji tih godina. Proizvodila je mnoštvo neprijatelja. Oduvek i do kraja je bio slobodan i nezavisan čovek", navodi Paskal.

Ona se prisetila i kasnih osamdesetih, kada je već izgledalo da bi Jugoslavija mogla da se raspadne.

"Suzan Sontag, američka književnica i partnerka Eni Lebovič, pričala je da je prilikom poslednjeg susreta sa Kišom, na kongresu PEN-a, on u društvu, sa očajem u glasu, rekao da će biti rata u Jugoslaviji", ispričala je Paskal Delpeš.

Bonus video

Koncert Amire Medunjanin

(Espreso.co.rs / Izvor: Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.