Svečano obeleženo 186 godina Narodne biblioteke Srbije
Narodna biblioteka Srbije, Foto: Marina Lopičić

186. rođendan

Svečano obeleženo 186 godina Narodne biblioteke Srbije


Posle Centralne manifestacije, potpisan je Sporazum o saradnji između Foruma slovenskih kultura i Narodne biblioteke Srbije u vezi sa otvaranjem Centra slovenskih kultura u Narodnoj biblioteci Srbije

Objavljeno:

Povodom 186. rođendana Narodne biblioteke Srbije, održana je Centralna manifestacija, na kojoj dodeljena nacionalna nagrada iz oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik", a ovogodišnji dobitnik je nekadašnja upravnica Narodne biblioteke "Stefan Prvovenčani" iz Kraljeva – Dragana Tipsarević.

Na svečanoj ceremoniji prisutnima se obratio upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Povodom dodele nacionalne nagrade, gostima se obratio predsednik žirija za dodelu nagrade prof. dr Mihajlo Pantić i laureat. Svečanu besedu održao je književnik Vladimir Pištalo. Posle Centralne manifestacije, potpisan je Sporazum o saradnji između Foruma slovenskih kultura i Narodne biblioteke Srbije u vezi sa otvaranjem Centra slovenskih kultura u Narodnoj biblioteci Srbije. Sporazum su potpisali direktori ovih institucija, Andreja Rihter i Laslo Blašković.

U Kafe-knjižari Narodne biblioteke Srbije, otvoren je Centar slovenskih kultura. Tom prilikom, prisutnima su se obratili: Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja RS; Andreja Rihter, direktorka Foruma slovenskih kultura; Julija Sozina, rukovoditelj Centra slovenskih kultura u Sveruskoj nacionalnoj biblioteci inostrane literature ,,Rudomino“; Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske; Neda Knežević, direktorka Muzeja Jugoslavije; i Gojko Božović, glavni urednik edicije „100 slovenskih romana“.

Centar slovenskih kultura u Beogradu osnovan je u saradnji Foruma slovenskih kultura i Narodne biblioteke Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja. Centar ima za cilj da se, kroz predavanja i radionice, izložbe, filmske projekcije, tematske klubove i druge srodne aktivnosti i projekte, napravi još jedna važna spona među slovenskim kulturama.

U 14.00, u Atrijumu, održan je književni program Portret Vladimira Pištala na kom je pisac zajedno sa bibliotekarima i gostima diskutovao o budućnosti biblioteka, o aktuelnim tendencijama u književnosti, o čitalačkoj publici i o svojim delima, a u 15. 30 u Amfiteatru predstavljene su tri nove stručne publikacije iz edicije ,,Savremena biblioteka“ u izdanju Narodne biblioteke Srbije i to: "Bibliotečke usluge za osobe trećeg životnog doba" autora Gudrun Kulcer, "Upravljanje bibliotekom sa jednim zaposlenim“ autora Larija Kupermana i "Društveno čitanje" grupe autora.

Bonus video:

Sergej Ćetković: Sebe sam zvao Sting u srednjoj školi

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.