Šta je sledeće, Sarajevo šalje device iz Zavidovića u sultanov harem? U BiH povukli priznanje Orhanu Pamuku zbog Turske!
Turski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006., Foto: EPA

neće biti počasni građanin

Šta je sledeće, Sarajevo šalje device iz Zavidovića u sultanov harem? U BiH povukli priznanje Orhanu Pamuku zbog Turske!

Iz Gradske uprave stigla je direktiva kojom se traži da se titula Pamuku uskrati

Objavljeno:

Komisija za izbor i imenovanja Gradskog veća Sarajeva jednoglasno je odlučila da Pamuka proglasi počasnim građaninom na predlog Izdavačke kuće Buybook, ali danas je pred Komisiju iz Gradske uprave došla direktiva kojom se traži da se ta titula Pamuku uskrati.

Razlog je, kako je rekao većnik Naše stranke u Gradskom veću Sarajeva Vibor Handžić, "nepodobnost Orhana Pamuka kod trenutne vlasti u Republici Turskoj" odnosno njegovo protivljenje turskoj politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovo otvoreno pisanje o stravičnom zločinu nad Jermenima.

U tekstu britanskog lista Gardijan navodi se da je izdavačka kuća Buybook kandidovala Pamuka uoči njegove posete Sarajevu, ali da se dogodio preokret na drugom glasanju, jer su četiri člana glasala protiv dodele priznanja Pamuku, iako je prvobitno sedam članova bilo 'za'.

Građani su, sudeći prema reakcijama na društvenim mrežama, revoltirani ovakvom odlukom i pitaju se šta je sledeće što mogu da očekuju od gradskih vlasti.

- Sarajevo povuklo odluku o dodeli titule počasnog građanina Orhanu Pamuku jer se boje Erdoganovog besa. Brate, sledeće je da šalju device iz Zavidovića u sultanov harem - pita se jedan tviteraš.

Bonus video:

Glossy lično Žarko Stepanov: Kad sam zaljubljen, skidam zvezde s neba

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.