Pisac veći od Jugoslavije: Dani Mirka Kovača u UK Parobrod
Foto: roman jević

bez mnogo fraziranja

Pisac veći od Jugoslavije: Dani Mirka Kovača u UK Parobrod

Kovačeva dela su pisana jednostavnim jezikom, bez mnogo fraziranja, prilagođena čitaocu

Objavljeno:

U UK Parobrod u sredu 13.decembra održani su Dani Mirka Kovača. Učesnici ovogodišnje debate u 18h su rovinjski laureati priznanja Mirko Kovač: Damir Ovčina, pisac iz Sarajeva, nagrađen za najbolji debitantski roman ’’Kad sam bio Hodža’’, Ivan Čolović, za najbolji esej ’’Smrt na Kosovu polju. Istorija kosovskog mita’’, Stevan Filipović, reditelj, jedan od nagrađenih za scenario filma ,,Dobra žena”, i Kovačevi prijatelji Lordan Zafranović i Filip David. Debatu je vodila urednica Katarina Lazić.

NAJVEĆA TAJNA KRALJICE KRIMIĆA: Šta se događalo sa Agatom Kristi kada je nestala na 11 dana?

Kovač je rodom iz Bileće, iz istog kraja kao I Meša Selimović, baš kao I prisutni sarajevski pisac Damir Ovčina, spaja ih ljubav prema pisanju i geografska povezanost. Kovačeva dela su pisana jednostavnim jezikom, bez mnogo fraziranja, prilagođena čitaocu.

Reditelj Stevan FIlipović se prisetio kako je Kovač promogao Mirjani Karanović i njemu pri pisanju scenarija za film Dobra žena. Napisao je scenarije za filmove: Mali vojnici, Lisice, Okupacija u 26 slika, Pad Italije, Tetoviranje i dr. Autor je više TV i radio-drama. Knjige su mu prevođene na njemački, francuski, italijanski, engleski, švedski, holandski, poljski, mađarski i dr.

Zafranović se prisetio kako je zbog sukoba sa Hrvatskim nacionalistima 71.godine prešao u Beograd gde je upoznao I sprijateljio se sa Filipom Davidom koji ga je upoznao sa Kovačom. Zajedno sa Davidom I Kovačem godinama putovao po različitim gradovima: Splitu, Makarskoj, Beogradu, Vukovaru, pišući scenarije za filmove, stvarajući nove ideje…

Zafranović je nezadovoljan situacijom u Hrvatskoj I zbog brojnih pretnji 91.napustio Zagreb I otišao u Prag, a paralelno Kovač nezadovoljan situacijom u Srbiji napušta Beograd I odlazi u Hrvatsku, u kojoj je radio do kraja života.

Nakon debate, prikazan je film ,,Ubistvo u noćnom vozu”, po scenariju Mirka Kovača, u režiji Lordana Zafranovića, a sa Draganom NIkolićem I Slobodanom Cicom Perovićem u naslovnim ulogama.

foto: roman jević

Na tragu podunavskih Nemaca

Istovremeno, posetioci mogu videti izložbu posvećenu Nemcima koji su živeli u Vojvodini do kraja Drugog svetskog rata, a koju su napustili nakon oslobođenja i prestanka okupacije, 350 hiljada Nemaca je živelo u Srbiji, a danas ih je ostao svega 0,16 posto. Izložba traje do 21.decembra.

(Espreso.co.rs/Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.