40 GODINA OD SMRTI CRNJANSKOG: Tužna sudbina pisca koji je veći od kulture kojoj pripada
Foto: Wikipedia

nije pisac kakvog vlast voli

40 GODINA OD SMRTI CRNJANSKOG: Tužna sudbina pisca koji je veći od kulture kojoj pripada

Brojni su činovi minimalizovanja njegove figure u društvenom smislu. Ni u politici, ni u SPC, ni u SANU. Srpska kultura nema čulo za dimenziju duha koja u njemu odjekuje, priča profesor Lompar

Objavljeno:

Profesor Milo Lompar govorio je o statusu Miloša Crnjanskog u srpskoj književnosti i srpskom društvu, o tome ko je najveći srpski pisac, o istinama i zabludama o Crnjanskom, njegovim političkim stavovima, nepravdama prema velikom piscu koje i danas traju...

- On nije pisac s kojim se vlast može lako identifikovati - rekao je profesor Milo Lompar, predsednik Zadužbine Miloša Crnjanskog.

Crnjanski, kaže Lompar, spada u pisce koji su uvek neugodni, jer je u jednoj svojoj dimenziji iznad receptivnog polja srpske kulture.

- Srpska kultura ima receptivno polje koje je definisano epskom paradigmom, na liniji Vuk-Njegoš-Andrić. (Pri tome se Njegoš sužava u značajnoj meri.) Crnjanski je neko ko je definisao alternativnu, lirsko-metafizičku paradigmu. U tom smislu bi ga globalistička inteligencija mogla upotrebiti, ali njegovi politički stavovi odslikavaju neugodni sklop modernosti i nacionalne odanosti. S njim je uvek bilo neugodno, i u komunizmu, i u Jugoslaviji, i kad nema Jugoslavije - rekao je Lompar.

O položaju u društvu koje ima pisac Crnjanski, Lompar kaže:

- Brana Crnčević je akcijom aktuelne vlasti dobio ulicu pored Hrama Svetog Save, a Miloš Crnjanski odlukom davnašnjih vlasti ima ulicu u Višnjičkoj Banji. Od Andrićevog stana je napravljen muzej, dok je stan Crnjanskog posle smrti Vide Crnjanski vraćen opštini. Pekić ima spomenik u centru grada, a Crnjanski tek bistu među mnogima. Brojni su činovi minimalizovanja njegove figure u društvenom smislu. Jer koju korist imate ako ga afirmišete? Ni u politici, ni u SPC, ni u SANU. Srpska kultura nema čulo za dimenziju duha koja u njemu odjekuje. To je sudbina pisca koji je veći od kulture kojoj pripada - rekao je Lompar.

Kada smo se dogovarali za razgovor sa Milom Lomparom, profesorom Filološkog fakulteta i predsednikom Zadužbine Miloša Crnjanskog, rekao nam je da smrt ne bi trebalo da se obeležava. Ali lako smo se složili da povoda za priču o Crnjanskom nikada nije dovoljno.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.