MISTERIJE GROBLJA SLAVNIH PISACA: Ko je gledao horore Veštica iz Blera i Uspavana dolina znaće tačno o čemu govorimo (FOTO)
Foto: Dragana Udovičić

groblje obavijeno velom misterije

MISTERIJE GROBLJA SLAVNIH PISACA: Ko je gledao horore Veštica iz Blera i Uspavana dolina znaće tačno o čemu govorimo (FOTO)

Poznato je da su mesta večnih počivališta područja mnogih praznoverja, običaja i obreda, ali koji nivo mističnosti predstavljaju groblja nekadašnjih poznatih ljudi?

Objavljeno: 15:37h

Ona postaju lamenti prošlih vremena, svojevrsni muzeji ukrašeni velelepnim spomenicima – umetničkim delima raznih vajara… Takvo je, na primer, Novo groblje u Beogradu – pogotovo Aleja velikana i Aleja zaslužnih građana.

Dok koračate čitajući imena, godine, stihove… neizostavno se zapitate kakva je bila ta osoba, kako je izgledala uživo, kako se ponašala, kakvu odeću je nosila, kuda se kretala…

foto: Marina Lopičić

Takvo tajanstveno je i groblje "Uspavana dolina" (Sleepy Hollow cemetery) u gradu Konkord, američke države Masačusets.

Na sam spomen naziva obuzima vas određeni vid jeze; kao da na ovom mestu, u kasnim noćnim satima, igraju utvare, vampiri, veštice… Međutim, ovo je područje posleživotnog spokoja velikog broja američkih pisaca 19. veka, kao i drugih poznatih i nepoznatih ljudi.

Jedan od razloga zašto ovo groblje obavija veo misterije je zbog toga što se nalazi na šumovitom brdu gde izgleda kao da vlada večita jesen. Ko je gledao horor filmove „Veštica iz Blera“ ili „Uspavana dolina“ tačno zna o čemu govorimo. Stari nadgrobni spomenici su često zatrpani opalim lišćem, korovom i cvećem, pa se dobija utisak kao da niko godinama ne dolazi na ovo sablasno mesto. Međutim, ovo je vrlo popularna turistička atrakcija. Lokalitet se nalazi u Ulici Bedford, nedaleko od centra Konkorda, i obuhvata predeo od preko dvanaest hektara.

foto: AP

Slavni književnici i transcendentalisti koji su živeli u Konkordu, pretežno su, sa svojim porodicama i supružnicima, sahranjeni na uzvišenju, zapećku koje se zove Author’s Ridge ("piščev greben"). Posetioci često ostavljaju hemijske, pesme i male poruke na njihovim grobovima.

Rođen i preminuo u Konkordu, bio je jedan od najpoznatijih američkih pisaca, transcendentalista i filozofa Natanijel Hotorn. Upamćen je po delu „Volden“, eseju "Građanska neposlušnost" i borbi protiv nepravde.

Rođen je u Salemu (takođe "veštičjem" mestu), a preminuo je u Plimutu, u Nju Hempširu. Nazivali su ga "crnim romantičarom". Njegovo najpoznatije delo je "Skerletno (crveno) slovo", nezaobilazno štivo američkih srednjoškolaca koje se i danas interpretira kroz pozorišne predstave i filmove. Radnja se odvija u 17. veku i govori o ženi koja je, naravno, proglašena za vešticu…

foto: AP

Sahranjena je ovde sa celom svojom porodicom. Upamćena je po delima "Male žene" (Little Women) – takođe prikazanog kroz više filmova, ali i predstojeću TV mini-seriju; kao i nastavaka Good Wives, Little Men i Jo’s Boys.

I Ralf Voldo Emerson, esejista, pesnik, predavač, individualista, predvodnik pokreta transcendentalista 19. veka, rođen je u Bostonu, a preminuo u Konkordu. Mentor i prijatelj Henrija Dejvida Toroa.

Sve kuće ovih pisaca i danas su sačuvane i predstavljaju njihove spomen-domove.

(Espreso.co.rs/ Izvor: presstiz.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.