Mapiranje stare Srbije - predstavljena nova knjiga Srđana Atanasovskog
Foto: roman jević

muzika, nacija i nacionalizam

Mapiranje stare Srbije - predstavljena nova knjiga Srđana Atanasovskog

Predmet istraživanja je oblikovanje nacionalizma kao ideje kroz rad muzičkih delatnika i kompozitora kao što su Mokranjac, Vladimir Đorđević i Isidor Bajić...

Objavljeno:

Belo svetlo u klubu Narodnog pozorišta! Simbioza slikarstva i fotografije vas doziva! (FOTO)

U UK Parobrod, u utorak 11. novembra, publika je prisustvovala predstavljanju knjige ,,Mapiranje stare Srbije“ Srđana Atanasovskog. Uz pisca, učesnici skupa su bili i Dr Ivan Čolović, dr Katarina Tomašević i dr Aleksandar Pavlović .

Atanasovski je 2015. godine odbranio doktorsku disertaciju na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu, i njegov doktorski rad je predstavljao polaznu osnovu za knjigu koja je pred nama.

Predmet Srđanovog istraživanja je oblikovanje nacionalizma kao ideje kroz rad muzičkih delatnika i kompozitora kao što su Mokranjac, Vladimir Đorđević i Isidor Bajić itd. Tema knjige je istraživanje odnosa između muzike, nacije i nacionalizma i mesto muzike u konstrukciji nacionalnog identiteta. Na koji način je u muzičkom smislu pojednostavljena ideja stare Srbije i integriseana u ideju srpskog nacionalizma tadašnjeg doba. Prikazan je odnos između muzike i ideologije koja je prisutna u svim aspektima, pa i u muzici.

foto: roman jević

Izdavač je XX vek u saradnji sa muzikološkim institutom SANU. Knjiga se može nabaviti preko izdavača ili u knjižarama Delfi.

(Roman Jević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.